Begin jaren '80 werkte de futurist Peter Schwartz als hoofd strategische planning bij Shell. Hij voorspelde dat het Sovjet imperium binnen tien jaar in zou storten en adviseerde om alle Russische oliebronnen op te kopen. Zijn voorstel werd echter als waanzin afgedaan en Schwartz zegde zijn baan op. Niet veel later richtte hij het Global Business Network op, tegenwoordig het meest gezaghebbende 'scenario consultancy' ter wereld.

Peter Schwartz werd in 1945 in Duitsland geboren, als zoon van twee Holocaustoverlevenden. Vlak na zijn geboorte verhuisden zijn ouders naar Noorwegen, waar Schwartz tot zijn vijfde zou wonen. Daarna emigreerde de familie naar de Verenigde Staten.

Nadat Schwartz zijn bachelor in lucht- en ruimtevaarttechniek had behaald, ging hij lesgeven aan een middelbare school. Later, aan het 'Stanford Research Institute', begon hij zich bezig te houden met strategische planning. Dit resulteerde in een aanstelling bij Shell, waar hij van 1982 tot 1987 werkzaam was als hoofd strategische planning.

Nadat hij ontslag had genomen bij Shell, richtte Schwartz met een aantal bevriende collega's in San Francisco het Global Business Network op. Het Global Business Network is een adviesbureau dat overheden, bedrijven en NGO's helpt in het plannen van strategie├źn voor verschillende toekomstscenario's. Op het moment houdt Schwartz zich bezig met energievoorraden, omgeving, techniek, telecommunicatie, media en entertainment, luchtvaarttechniek en nationale veiligheid.

Schwarz schreef een aantal boeken, waaronder "The art of the long view", dat in 1997 werd gepubliceerd. In 2000 verscheen het boek "The Long Boom", waar Schwarz co-auteur van was. In beide werken wordt de evolutie van de wereld tussen 1980 en 2020 onder de loep genomen. Ook was Schwartz co-auteur van "When Good Companies Do Bad Things" uit 1999, waarin geargumenteerd wordt voor 'corporate social responsibility'. In 2001 verscheen "China's Futures". In dit werk worden verschillende scenario's voor de toekomst van China behandeld. Het meest recente boek van Schwarz heet "Inevitable Surprises: Thinking Ahead in a Time of Turbulence" en kwam uit in 2003.

Als adviseur werkte Schwarz mee aan een aantal Hollywood films, waaronder "Minority Report", "Deep Impact", en "Sneakers". Ook werkt hij momenteel mee aan de Tegenlicht documentaire "War Games".

Peter Schwartz was eerder te zien in de DNW documentaire "De waarzeggers van de nieuwe wereld". Ook was hij te zien in de Tegenlicht documentaires "De Waterstofrevolutie Deel 1 & 2". Klik op de links aan de rechterzijde om deze documentaires te bekijken.