VPRO Tegenlicht was op zoek naar Future Fashion Pioniers, die de kledingindustrie groener, socialer en eerlijker maken. Na een bloedstollende strijd zijn er vijf pioniers geselecteerd uit de bijna tweehonderd aanmeldingen.

jurykeuze

Fabienne van der Weigen en Jessica Joossen

Met hun bedrijf LABELEDBY verkent dit pioniersduo de toekomst van de mode, waarbij ze uitblinken in tastbare toepassingen ter verbetering van de huidige kledingindustrie in kleine, makkelijk implementeerbare stappen.

bekijk profiel ►

Ista Boszhard en Cecilia Raspanti

In TextileLab Amsterdam – Waag wordt intensief onderzoek gedaan naar alternatieve methoden en toepassingen om de kledingindustrie te verbeteren, hiermee de weg bereidend voor de makers van de toekomst.

bekijk profiel ►

Najib Khalil, Ibrahim Aibash, Maytham Al Saedi en Ytha Kempkes

MADE HERE is een naaiatelier in Amsterdam met als doel het ambacht van kledingmaken weer naar Nederland te halen en makers te herwaarderen. 

bekijk profiel ►

publiekskeuze

Maaike Groen

Groen slaagt er met haar eco fashion-bedrijf Miss Green in om de massa te bereiken, in en ver buiten Nederland. Zo levert ze een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de kledingindustrie.

bekijk profiel ►

Chiara Spruit

Met haar merk Indiaan in je kast geeft Spruit stijladviezen: in welke kleding voel jij je het beste? Hiermee veel onnodige- en -miskopen voorkomend.

bekijk profiel ►

De selectie

De vijf finalisten zijn gekozen door bezoekers van de website (2 pioniers) en een vakkundige jury (3 pioniers). Ze presenteren zich tijdens de Meet Up in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam op woensdag 12 december 2018. Uit de vijf kiest de jury die avond een winnaar.

De jury bestaat dit jaar uit José Teunissen (docent aan the London College of Fashion, UAL, en professor in de modetheorie), Jasna Rokegem (digital designer, uitvinder en oprichter Jasna Rok) en Peter Leferink (oprichter M-ODE, directeur PCL, mode-docent AMFI). Bij hun beoordeling kijken ze onder meer naar impact, creativiteit, duurzaamheid, diversiteit, toegankelijkheid, pioniersschap, ethetiek en presentatie. De door hen gekozen winnaar wordt onderwerp van een Future Short-video van VPRO Tegenlicht.