VPRO Tegenlicht zoekt Future Fashion Pioniers: mensen met vooruitstrevende ideeën over de toekomst van mode. Stem tot uiterlijk 10 december op je favoriete Future Fashion Pionier!

over Future Fashion Pioniers

De mode- en kledingindustrie heeft zich ontwikkeld tot een duizelingwekkend en gruwelijk systeem van ‘Fast Fashion' gebaseerd op uitbuiting, verspilling en vervuiling. Zo is de industrie verantwoordelijk voor tien procent CO2-uitstoot. Het moet anders, maar hoe?

We zoeken mensen die oplossingen bieden. Bijvoorbeeld door te experimenteren met nieuwe materialen, het combineren van mode met technologie, het omtoveren van afval tot outfit of het uitlenen van kleding via je eigen kledingbibliotheek. Ben jij of ken jij de pionier die wij zoeken? Beschrijf het product, concept of idee van de pionier en vertel waarom dit volgens jou zo bijzonder is. Pioniers hebben de kans op een moment of fame op onze digitale catwalk. Daarnaast nodigen organisatoren van Meet Ups door het hele land Future Fashion Pioniers uit voor presentaties van hun ideeën en ontwerpen.

Jury kiest winnaar
De aanmeldingen zijn inmiddels gesloten. Van 2 (na de aflevering) tot uiterlijk 10 december kan er gestemd worden op de Future Fashion Pioniers. De vijf finalisten worden gekozen door bezoekers van de website (2 pioniers) en een vakkundige jury (3 pioniers). Ze presenteren zich tijdens de Meet Up in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam op woensdag 12 december 2018.

Uit de vijf pioniers wordt die avond na juryberaad een winnaar gekozen. De jury bestaat dit jaar uit José Teunissen (docent aan the London College of Fashion, UAL, en professor in de modetheorie), Jasna Rokegem (digital designer, uitvinder en oprichter Jasna Rok) en Peter Leferink (oprichter M-ODE, directeur PCL, mode-docent AMFI). Bij hun beoordeling kijken ze onder meer naar impact, creativiteit, duurzaamheid, diversiteit, toegankelijkheid, pioniersschap, ethetiek en presentatie. De door hen gekozen winnaar wordt onderwerp van een Future Short-video van VPRO Tegenlicht in de winter van 2019 en draagt, last but not least, eeuwige roem.