Toolkit voor synthetische media

Wil je zelf wel eens zien wat je allemaal kunt maken met A.I. ? We stelden een starterskit samen waar je meteen mee aan de slag kunt.

De ontwikkelingen op het gebied van synthetische media gaan razendsnel. Met de opmars van deep fakes en het ontstaan van creatieve algoritmes is er steeds meer mogelijk. Maar ondanks dat staan we nog maar in het begin van deze revolutie. 

Het doet in die zin denken aan de begindagen van het internet. Broncodes en onderzoeken worden nog ruimhartig gedeeld. Beschikbaar voor alles en iedereen. Het voelt ook een beetje als het anarchistische Wilde Westen, waar bandieten de dienst uitmaken en buit willen maken, maar ook waar de mogelijkheden zo groot zijn dat ze onvoorstelbaar zijn, zelfs voor je eigen fantasie.

Talloze bedrijfjes en onderzoekers bouwen op dit moment aan allerlei synthethische media-applicaties. De weg ligt nu nog volledig open, maar naar verwachting zullen er over een aantal jaar nog maar een paar grote bedrijven overblijven die dit soort tools commercieel aanbieden (zo ging het met het internet ook, per slot van rekening).

Er zijn veel tools die je al zelf kunt gebruiken. Als je bijvoorbeeld thuis bent in programmeren, kun je de broncodes bekijken en gebruiken voor je eigen applicaties. Maar er zijn ook demo-versies met een lager instapniveau. Die dus weinig technologisch vernuft vereisen. We zetten er hier een aantal op een rij, zodat je zelf aan de slag kunt met A.I. 

Maak de landschapsschilder in jezelf wakker

De interface ziet er nog behoorlijk basic uit, maar de resultaten van Gaugan zijn zeker verbluffend. Met grove penseelstreken creëer je een uniek landschap, inclusief gebouwen, bomen en wegen. Komt dat mooi uit: je kunt mooi vakantiekiekjes namaken nu we toch niet op reis mogen. 

http://nvidia-research-mingyuliu.com/gaugan

 

Perfecte vreemdelingen

Elk mens is uniek. Ook de mensen die je op deze website te zien krijgt, telkens als je op refresh drukt. Met als groot verschil dat deze mensen helemaal niet bestaan. Op het eerste gezicht wel: ze lijken levensecht, maar als je heel goed kijkt zie je soms vreemde dingen gebeuren in de achtergrond...

Dit algoritme ziet het helemaal voor zich

In dit voorbeeld is een algoritme getraind om afbeeldingen te herkennen en te combineren aan de hand van tekst. Altijd al willen weten hoe een theepot in de vorm van een sardientje eruit ziet? Hier kun je het zien.

Teken een mens van vlees en bloed

Teken zelf iemand die niet bestaat. Dit programma maakt van een lijntekening een haast fotorealistisch beeld.

Oude foto's tot leven wekken

Je grootouders op de foto alsof het gisteren was. Maak van zwartwit-foto's uit de jaren vijftig jouw versie uit de 21ste eeuw. Dat kan met deoldify.

Een representatieve woordvoerder voor elk bericht.

Zoek je iemand om al je personeel of familie in hun eigen taal toe te spreken? Bijvoorbeeld om coronamaatregelen te communiceren of mensen welkom te heten in de taal die zij verstaan? Zo'n 'persoon' kun je bestellen bij synthesia.

Je gezicht laten zien

Als je liever niet met je eigen gezicht in de zoomroom verschijnt, kun je een avatar het woord laten doen met avatarify. 

Wat voor synthetische media bestaan er?

De voorbeelden in dit artikel komen voort uit de research van Lenka Hamosova. Ze onderzoekt als designer en kunstenaar synthetische media aan de Academy of Performing Arts in Praag.

Ze biedt workshops en lespakketen aan om kennis over de mogelijkheden van synthetische media te delen en het op die manier voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. ‘Het is goed als mensen zelf zien wat er mogelijk is en ook wat er nog lang niet mogelijk is. Synthetische media zijn niet alleen maar eng en gevaarlijk. Er zijn fantastische creatieve tools bij,' aldus Hamosova. 

Wil je nog meer weten en uitproberen?

Hamosova heeft in kaart gebracht welke vormen van synthetische media er zijn en verzamelde de belangrijkste voorbeelden van elke categorie in de vorm van een ‘carddeck’ dat je hier kunt downloaden