Is Amsterdam te ver voor je om bij de VPRO Tegenlicht Meet Ups te zijn? Of praat je liever met je eigen vrienden na over Tegenlicht? Organiseer dan nu een Tegenlicht Meet Up.

VPRO Tegenlicht spreekt tot de verbeelding, lokt discussie uit en roept reacties op. Daarom organiseren we iedere week in samenwerking met Pakhuis de Zwijger een Tegenlicht Meet Up over de meest recente uitzending. In de bottom up traditie waar Tegenlicht regelmatig verslag van doet, bieden we je de mogelijkheid om zelf een Tegenlicht Meet Up te organiseren.

Tegenlicht Meet Ups zijn ontstaan om kijkers van VPRO Tegenlicht een kans te geven om verder te discussiëren naar aanleiding van onze uitzendingen. We faciliteren de Meet Ups met begeleidend materiaal ter bespreking en ondersteuning bij de besproken onderwerpen.

Daarnaast geven de Meet Ups ons als redactie de mogelijkheid om de inhoud van de discussie mee te nemen in ons redactioneel onderzoek naar onderwerpen die leven in de samenleving. Zo kijken we samen met onze kijkers of we input kunnen vergaren voor nieuwe uitzendingen.

Wat hebben we te bieden?

Natuurlijk hebben we één belangrijk ingrediënt te bieden: de afleveringen van Tegenlicht en achtergrondinformatie. Daarnaast selecteren we voor de Tegenlicht Meet Ups elke week fragmenten als startpunt voor een discussie. Die fragmenten ontvang je als organisator.

Laat ons weten waar en wanneer jouw Tegenlicht Meet Up is, dan publiceren we die informatie op onze site en sociale media. Zo kun je als organisator profiteren van het landelijke podium van VPRO Tegenlicht. Verslagen in woord of beeld van Tegenlicht Meet Ups delen we graag met onze community.

Doe het zelf

Je zal zelf op zoek moeten naar een ruimte om je Tegenlicht Meet Up te houden. In die ruimte wil je de mogelijkheid hebben om video op een scherm te tonen en mogelijk een microfoon voor gasten. We denken dat het goed werkt als de avond een moderator heeft, maar dat is natuurlijk niet verplicht. De rest van de invulling van de avond is aan jou. Je kan net als de Tegenlicht Meet Up in Pakhuis de Zwijger gasten zoeken die inhoudelijk bij de uitzending aansluiten en met hen in discussie gaan.

Maar het kan ook eenvoudiger, zonder gasten en alleen met de aanwezigen in gesprek gaan. Je kan fragmenten als startpunt nemen, maar je kan ook besluiten de hele uitzending samen te kijken en daarna verder te praten. Om discussie op gang te helpen, is het goed om een aantal vragen achter de hand te hebben. Bepaal de vorm voor de Tegenlicht Meet Up en maak dat vooraf duidelijk. En ook niet onbelangrijk: een eindtijd zodat je daarna een borrel kunt drinken.

We horen graag van je hoe je Meet Up is verlopen, dus zullen we je vragen om een terugkoppeling aan ons te doen.

Wat kan er niet?

Helaas zijn er ook een paar restricties. Het is niet toegestaan om entree te heffen. Elke Tegenlicht Meet Up moet voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Het organiseren van een Tegenlicht Meet Up is alleen mogelijk voor niet-commerciële instellingen en behalve reguliere horeca is het niet toegestaan om producten/diensten te verkopen.

Daarnaast willen we graag dat het duidelijk is dat er één officiële, landelijke Tegenlicht Meet Up is - dat wil zeggen in samenwerking met de redactie van VPRO Tegenlicht - in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Daarom willen we graag dat jij jouw Tegenlicht Meet Up noemt naar jezelf, de plaatsnaam of eventueel naam van een organisatie waarmee je de Meet Ups organiseert.

Voorafgaand aan het organiseren van je eerste Tegenlicht Meet Up zullen we je onze algemene voorwaarden toesturen.

Aanmelding

Geïnteresseerd in het organiseren van een lokale Tegenlicht Meet Up? Stuur een mail naar meetuptegenlicht@vpro.nl en wij sturen je een handleiding met alle informatie toe, om je zo een eindje op weg te helpen!