Arnhem: De Weerbare Democratie

Praat mee over de Tegenlicht aflevering 'De Weerbare Democratie'

13 sep.
Datum
13 september 2023
Tijd
19:00 - 22:30
Locatie
FOCUS Filmtheater
Link
Meer info

over de aflevering

De documentaire De Weerbare Democratie gaat over de zorgwekkende staat waarin westerse democratieën verkeren. Hoe het tij te keren? Hoe kunnen burgers zich weer betrokken voelen bij het politieke proces? Is het instellen van burgerberaden een oplossing, zoals prominent denker en schrijver David van Reybrouck betoogt? Daarover gaan we in deze Tegenlicht meetup in gesprek.

programma

Om dat gesprek te voeden, zijn Niesco Dubbelboer van Meer Democratie en Yosser Dekker van het Arnhemse Bureau Ruimtekoers aanwezig. Niesco Dubbelboer pleit er al jaren voor onze democratie te hervormen tot een bestuursvorm waarin veel meer ruimte is voor betrokkenheid en inspraak van burgers. Of zoals zij het zelf zeggen: ‘Meer Democratie is een beweging die alle Nederlanders veel meer directe zeggenschap wil geven in de politiek en de maatschappij.’

Bureau Ruimtekoers is een Arnhemse culturele instelling voor social design en participatie in de leefomgeving. Bureau Ruimtekoers werkt vanuit de leefomgeving, mét inwoners en beleidsmakers, op een artistieke wijze waarbij kunstenaars in de lead zijn, op die manier ontstaan er gelijkwaardige gesprekken die leiden tot gedragen en duurzame oplossingen. Een van de krachtige projecten van Ruimtekoers is ‘Stad van Vertrouwen, het inspraakspel voor de toekomst’ waarin jongeren, de experts van de toekomst mét beleidsmakers het spel spelen over een maatschappelijk vraagstuk en samen tot een gedragen motie komen.

locatie