Dieren: Maak 't simpel

Praat mee over de Tegenlicht aflevering 'Maak 't simpel'.

16 nov.
Datum
16 november 2023
Tijd
19:00 - 21:30
Locatie
Bibliotheek Dieren
Link
Meer info

over de aflevering

Van toeslagenaffaire tot woningentekort, van erfpacht tot uitvoeringsorganen. Noem een overheidsdossier en het zit muurvast. Waar de meeste vingers wijzen naar de politiek, wordt de echte reden niet vaak genoemd: we hebben alles te complex gemaakt. VPRO Tegenlicht werpt een blik op vastgelopen dossiers. Kan het ook simpel?

Wat gebeurt er als we er niet met z’n allen in slagen om te ‘ont-compliceren’? Is het überhaupt nog wel mogelijk om de vele kwesties rondom de toeslagenaffaire, stikstof en gaswinning te versimpelen?

VPRO Tegenlicht kijkt mee met verschillende dossiers waarin de overheid vastloopt en zelf niet meer lijkt te weten wat ze doet. De redactie tuurt meewarig uit over een Afsluitdijk waarvan de renovatie langer gaat duren dan de bouw zélf negentig jaar geleden, en bladert mee in documentbestanden van burgers die de dupe zijn van overmatig complexe overheidsregels.

programma

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november organiseren we een aantal bijeenkomsten over belangrijke verkiezingsthema's van dit moment. We bekijken samen de VPRO Tegenlicht-documentaire 'Maak 't simpel', die een kritische blik werpt op vastgelopen kwesties en de worsteling van overheden met overmatige complexiteit. Daarna debatteren we over klimaat, woningnood, armoede en de energietransitie. Welke ideeën heb jij hierover en welke standpunten hebben de politieke partijen?

De centrale vraag van de avond is: "Doet complexiteit ons de das om? Is Nederland onbestuurbaar aan het worden? En wat gebeurt er als we er niet in slagen om te 'ont-compliceren'? Kunnen we de vele impasse-kwesties vereenvoudigen? Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en andere vindingrijke burgers bieden verrassende visies en oplossingen.

Heb jij ook ideeën over hoe Nederland minder complex kan worden, of wil je weten hoe politici denken over deze belangrijke vraagstukken? Dan nodigen wij je van harte uit om deel te nemen aan deze Tegenlicht Meet Up.

Deelnemen is gratis en aanmelden gewenst.

Waar ga jij op stemmen? Weet je het al of twijfel je nog? Bekijk onze Verkiezingsspecial:
www.bibliotheekveluwezoom.nl/verkiezingen

locatie