Drachten: De prijs van AI

Praat mee over de Tegenlicht aflevering 'De prijs van AI'.

14 nov.
Datum
14 november 2023
Tijd
19:30 - 21:00
Locatie
Firda in Drachten, locatie Splitting
Link
Meer info

over de aflevering

Wat gaat er schuil achter de glanzende belofte van Artificial Intelligence? VPRO Tegenlicht toont de werkelijkheid achter het rookgordijn dat Silicon Valley ons voorhoudt, spreekt met mensen die zich bezighouden met het ontleden van de wereldwijde AI-industrie en gebruikt de mogelijkheden van de nieuwste AI-producten om de plekken te verbeelden en de mensen een gezicht te geven, waarvan Big Tech liever niet heeft dat ze gezien worden.

Generative AI is het nieuwste buzzword in Silicon Valley. De Big Techgiganten buitelen over elkaar heen om chatbots te lanceren en om AI-assistenten, gebaseerd op grootschalige taalmodellen, in hun producten te verwerken. Het credo is: wij bouwen de krachtigste technologie sinds de uitvinding van elektriciteit, en die staat op het punt om alles te veranderen. En dit gebeurt allemaal in ‘The Cloud’. 

Zijn we opnieuw verblind geraakt door de glans van Silicon Valley en de belofte van kunstmatige intelligentie? Want achter het recente succes van AI gaat het gebruik van nog meer grondstoffen, nog meer data, nog meer rekenkracht en nog grotere serverparken schuil. Wie uitzoomt, ziet dat AI een hongerig beest is dat gevoed moet worden met de allersnelste chips, enorme datasets en slecht betaalde arbeid. In de vorm van siliciummijnen, eindeloze rijen stroom slurpende servers of Syriërs die data labelen voor de volgende generatie generative AI. 

AI blijkt geen goddelijke machine, maar een industrie die bloed, zweet en metalen kost. Een systeem van extractie en uitbuiting op industriële schaal met grote gevolgen voor de aarde en de mens.

 

programma

In samenwerking met DiBu Fryslân, organiseert De Uitkijkers op dinsdag 14 november deze VPRO Tegenlicht meet-up over AI in het Onderwijs. We gaan aan de hand van Begeleidingsethiek met elkaar in dialoog over hoe we AI op juist wijze het onderwijs in begeleiden. Met de Fryske doeners en denkers. En met jou! Wees welkom, praat mee en kom met oplossingen.

locatie