Spijkenisse: De prijs van AI

Praat mee over de Tegenlicht-uitzending 'De prijs van AI'

07 nov.
Datum
7 november 2023
Tijd
10:00 - 12:00
Locatie
Bibliotheek de Boekenberg
Link
Meer informatie

over de aflevering

Achter de creatieve mogelijkheden van AI schuilt een realiteit van extractie en uitbuiting op industriële schaal, met grote gevolgen voor de aarde en de mens.  We staan zelden stil bij de grondstoffen die nodig zijn om deze technologie te voeden en draaiende te houden. De ware kosten van AI worden door Silicon Valley liefst buiten beeld gehouden. Het heeft liever dat we spreken over onze documenten ‘in de cloud’ en niet ‘in een stroom slurpende blokkendoos op een industrieterrein.’   

VPRO Tegenlicht gebruikt de mogelijkheden van AI om te verbeelden waar Silicon Valley liever niet heeft dat u naar kijkt, en spreekt met mensen die zich bezighouden met het ontleden van de wereldwijde AI-industrie. Met onder meer een portret van de ‘kritische cartograaf’ Vladan Joler die de AI-gestuurde wereld achter onze schermen in kaart brengt.

programma

Tijdens de eerst editie van de VPRO Tegenlicht Meet-up in Bibliotheek De Boekenberg wordt de aflevering 'De prijs van AI' behandeld. We starten met het kijken naar de gehele aflevering in het auditorium en na een korte pauze bespreken we deze aflevering en dit onderwerp onder leiding van Jan Hoogendoorn in De Ruimte.

locatie