Apeldoorn: De wegwerpmaatschappij

Praat mee over de Tegenlicht-uitzending 'De wegwerpmaatschappij'

22 nov.
Datum
22 november 2023
Tijd
19:00 - 21:30
Locatie
Theater & Congres Orpheus

over de aflevering

In een tijdperk waarin we onze carbon footprint zo laag mogelijk willen houden, geeft het geen pas om ongebreideld consumeren. Hoe kunnen we transformeren van een consumptiemaatschappij naar een duurzame maatschappij?

We moeten een eind maken aan de enorme verspilling die de huidige consumptiemaatschappij met zich meebrengt, maar hoe krijgen we het voor elkaar? Kunnen ontwerpers hier een rol in spelen of zitten zij duurzaamheid alleen in de weg? En moeten we de verantwoordelijkheid bij de consument leggen? Is het na vlieg- en vleesschaamte niet tijd voor een goede portie productschaamte?

In VPRO Tegenlicht-aflevering ‘De wegwerpmaatschappij’ vertellen we verhalen van ontwerpers die producten voor het leven maken, winkels die repareren in plaats van verkopen en consumenten die hun spullen onvoorwaardelijk koesteren. En we bezoeken NOS-coryfee Gerri Eickhof en KRO-NCRV presentatrice Marieke Eyskoot, die laten zien hoe simpel het kan zijn om duurzamer te leven.

programma

19.00 uur:     Inloop met koffie of thee
19.30 uur:     Start van de Meet Up - Sprekers
20.30 uur:     Korte pauze
20.45 uur:     Sprekers en discussie met het publiek
21.30 uur:     Afsluiting en nazit

Iedereen voelt de urgentie om de enorme verspilling van de huidige consumptiemaatschappij aan te pakken, maar de vraag blijft: hoe kunnen we dit daadwerkelijk realiseren? 

Deze en andere vragen staan centraal op onze VPRO Tegenlicht Meet Up 055 van woensdag 22 november 2023 in Theater & Concert Orpheus, Restaurant O55

Dat doen we met: 

Rosa Scholtens, ketenregisseur textielprojecten. De textielindustrie staat voor enorme uitdagingen die de boel helemaal op z’n kop zetten. Hoe kan worden voorgesorteerd op een circulaire keten? Hoe kan worden ontworpen voor recycling? En welke verantwoorde ontwikkelingen zijn er te verwachten ten aanzien van materiaalkeuze?

Jeroen van den Eijnde, procuctontwerper (ArtEZ) en designhistoricus (Universiteit Leiden). Sinds 1994 publiceert Jeroen artikelen en boeken over design in het algemeen en over ontwerponderwijs in het bijzonder. Hij promoveerde op zijn onderzoek Het huis van IK. over ideologie en theorie in het Nederlandse vormgeving onderwijs.

Frank Stiksma, onderzoeker en lector aan de hogeschool Saxion, School of Commerce en Entrepeneurship. Wat is nodig en wat moet er gedaan worden om wasmachines een langere levensduur te geven? En wat leren we hiervan voor ten aanzien van de transitie van elektronisch afval naar een circulaire economie?

En met een bijdrage van:

Tiphaine Bresser, kartrekker van Zero Waste Apeldoorn

Annika Maas, textiel- en technologie ontwerper

en jou !!!

De avond staat onder leiding van actrice en dagvoorzitter Frédérique Arnold.

Naast een kleine bijdrage in de kosten vragen we om een vrijwillige donatie! Op die manier kunnen we onze sprekers een reiskostenvergoeding, een drankje en een bedankje aanbieden. Kaartjes (incl. koffie en thee) zijn te reserveren via http://meetup055.eventbrite.com. Als je liever geen gebruik maakt van Eventbrite of als je echt gratis kaartjes nodig hebt, kun je via benbuitenhuis@icloud.com een plek reserveren. 

 

locatie