Haarlem: Vrijheidsstrijders

Praat mee over de Tegenlicht-aflevering 'Vrijheidsstrijders'

14 nov.
Datum
14 november 2023
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
LANGE HERENVEST 122, 2011 BX HAARLEM
Link
Meer informatie

over de aflevering

De Oekraïne-oorlog is z’n tweede jaar ingegaan. VPRO Tegenlicht peilt de stemming in grensland Estland, want volgens de Oekraïense president Zelensky 'zullen zij als volgende aan de beurt zijn'. Wat doet de oorlog met de Baltische Staten?

Deze oorlog gaat natuurlijk over meer dan Oekraïens grondgebied: het is een aanval op de democratische vrijheid die wij West-Europeanen voor lief nemen. Zo vechten de Oekraïeners en de Baltische staten niet alleen op Oekraïens grondgebied, maar op de frontlinie van de strijd tussen autocratie en democratie. Hun vechtlust biedt stof tot nadenken. Wat als de oorlog straks ook bij ons aan de grenzen aanklopt? Zijn wij dan óók bereid om te vechten voor onze waarden en idealen? VPRO Tegenlicht onderzoekt het in de themamaand Vrijheidsstrijders.

 

programma

Dinsdag 14 november organiseert de pletterij een debat n.a.v de VPRO Tegenlicht aflevering ‘Vrijheidsstrijders’. De oorlog in Oekraïne gaat over meer dan Oekraïens grondgebied: het is een aanval op democratische vrijheid die voor ons vanzelfsprekend is/was. Tegenlicht peilde de stemming in grensland Estland. De bereidheid van Oekraïners om te strijden op de frontlinie van autocratie en democratie, biedt ook ons stof tot nadenken: “wat zou ik doen, als…….”.

Op 14 november gaan Simone Timmer (verslaggever/eindredacteur Eén Vandaag/AvroTros), Laura Lubbers (postcastmaker) en Herman Vuijsje (socioloog en schrijver) met u en elkaar hierover in gesprek o.l.v. Or Goldenberg (journalist De Groene Amsterdammer).

Simone Timmer sprak in de serie My Generation @ War met tien (buiten-)gewone jonge mensen die werden geconfronteerd met de harde realiteit van de oorlog in Oekraïne. In de eerste, indrukwekkende, aflevering (Vechten of vluchten) ontmoetten we Olha en Taisiia. Olha was voor de oorlog advocaat. Nu is zij de eerste luitenant van een mortierbataljon. Taisiia was bijna klaar met haar studie psychologie toen de oorlog uitbrak. Ze kon vluchten naar Nederland.

Twintiger Laura Lubbers, historicus, maakt voor de VPRO een podcast over de Spanjestrijders in relatie tot haar eigen activisme (of dat van haar generatie). Zij gebruikt het activisme van de Spanjestrijders als spiegel voor eigen activisme gericht op klimaatverandering. Ben je bereid te strijden voor democratie en hoever ga je dan?

Ook schrijver Herman Vuijsje ging bij zichzelf te rade gegaan. In zijn boek “Wij waren geen soldaat” onderzocht hij (in het licht van de actuele situatie) de mentaliteit in Nederland in de tweede helft van de vorige eeuw, waarin het doorgaans als stoer werd gezien om je aan de dienstplicht te onttrekken.

Gespreksleider deze avond is Or Goldenberg. Zij journalist bij De Groene Amsterdammer.

Livestream
Je kunt onze livestreams gratis volgen op ons Youtube-kanaal en na afloop zijn ze er als podcast terug te zien.

locatie