We zitten middenin een wooncrisis die vooral jonge mensen treft. De overheid heeft de regie losgelaten, maar de markt lost de woningnood niet op. Dus hoe kun je nu nog betaalbaar wonen in Nederland? En hoe komen we aan 1 miljoen nieuwe woonplekken voor 2030? Wordt het bouwen, bouwen, bouwen, voor iedereen een doosje van beton of kan de woningnood ook creatiever en duurzamer worden opgelost? Tegenlicht doorkruist Nederland op zoek naar inspirerende oplossingen voor het wonen van de toekomst en presenteert zowel online als op TV een optimistische voorhoede van woonpioniers. Wat kunnen we van ze leren?
Programma:
- Bregtje van der Haak is documentairemaker, journalist en eindredacteur bij de VPRO. Sinds 1998 regisseert zij documentaires en transmedia producties over de veranderende wereld, met een bijzondere interesse voor globalisering, verstedelijking en technologische cultuur. Voor VPRO Tegenlicht maakte ze eerder ‘Saoedische oplossingen’, ‘De Techmens’, en ‘Hoe echt is echt?’.
Daarna gaan we door op de vraag ‘wat zou jij kiezen als starter in Amsterdam’? Zijn er ook ‘buiten de box’ oplossingen voor Amsterdammers? En wat zijn de afwegingen die je moet maken bij dergelijke oplossingen? Met:
- Boudewijn Richel is managing directeur van de G10 van economie & filosofie, de Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen, en ideeënontwikkelaar van ‘De Houten Stad’. De Houten Stad is een wooncoöperatie die 100 houten huizen gaat bouwen aan de rand van Amsterdam. De huizen worden duurzaam, stijlvol en betaalbaar en Boudewijn zal er zelf ook zijn intrek in nemen.
- Dieuwke Papma is initiatiefnemer van de Torteltuin, een Amsterdamse vriendenclub die uit is gegroeid tot een wooncoöperatie in de startblokken. De coöperatie is georganiseerd is volgens de principes van de permacultuur, met als centrale peilers ‘duurzaam, sociaal, en betaalbaar’. Dieuwke maakt zelf onderdeel uit van de media-tak van de organisatie.