In mei gaat Tegenlicht op zoek naar een nieuw, rechtvaardiger narratief over migratie. En waar onze uitzendingen stoppen, praten we samen verder. Doe donderdagavond 18 mei mee aan de online Tegenlicht Meet-up op Twitter Spaces en praat mee over de uitzending ‘Rebranding Migration’.
Gastheer is Roland Duong, ook bekend als presentator van de Tegenlicht-podcast. Gasten? Leo Lucassen, hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis. En jij. Schroom niet, stel vragen, laat je (ideeën) horen.
Waarom heeft migratie zo'n slecht imago? Nederland vergrijst en er is een nijpend tekort aan arbeidskrachten. Meer migranten kunnen ons uit deze crisis redden. Toch lijkt er geen luidkeels pleidooi te zijn voor meer migratie. Hebben migranten een betere pr-strategie nodig, of moet het hele narratief rond migratie herzien worden?
zó doe je mee aan de online meet-up
De online Tegenlicht Meet-up woon je bij via Twitter Spaces. Wie toegang wil tot Twitter Spaces heeft om te beginnen een Twitter-account nodig. Dat op zak? Dan is meedoen zo gepiept: je vindt ons donderdagavond 18 mei na de uitzending (da’s om 21:20 + plaspauze = 21:25 uur) op Twitter.
Ga naar @VPROTegenlicht, klik op onze oplichtende profielfoto en neem deel aan de space. Je bent nu in onze virtuele ruimte, welkom!
Wil je een vraag, idee, of inzicht opgooien? Klik op het microfoontje en een van onze Tegenlicht Meet-up moderators geeft je het woord.
over de gastheer
Roland Duong (1970) is journalist, programma- en podcastmaker. Als host van onze Tegenlicht Podcast gaat hij iedere twee weken in gesprek met belangrijke denkers en doeners die de toekomst vormgeven. Duong regisseerde daarnaast een aantal Tegenlicht-afleveringen, waaronder Digitale Detox en Mijn Bullshitbaan.
Het grote publiek kent Duong als verslaggever van Keuringsdienst van Waarde, en van de vermaarde televisieseries die hij met Teun van de Keuken maakte: De slag om Brussel, De slag om Nederland, De slag om Europa, en De slag om de klerewereld. Tot slot kwam er podcastreeks De slag om het internet.
over de gasten
Maru Asmellash is een van de drijvende, hypercreatieve krachten achter modemerk The New Originals. Samen met andere creatievelingen in Amsterdam hebben ze diversiteit en migratie als verhalen in hun kleding en campagnes verweven.
Eben Badu is de andere drijvende, hypercreatieve kracht achter modemerk The New Originals.
Frank van Gool maakte carrière met arbeidsmigratie, uit met name Oost-Europese landen. Maar die markt droogt op in de nabije toekomst. Gezien de grote personeelstekorten in de zorg in Nederland wendt Van Gool zich nu tot de Filipijnen.
over Rebranding migration
Hoe kan Europa eruitzien als we migratie niet alleen als probleem maar ook als oplossing zien? VPRO Tegenlicht kijkt een maand lang naar een nieuw narratief over migratie. De migrant als gelukszaaier in plaats van gelukszoeker. En wat kunnen we leren van superdiverse steden waarin minderheden de meerderheid vormen?
In verschillende steden door Europa ontspruiten initiatieven van een jonge, gemixte generatie die verder denkt dan de nationale identiteit. Met sociale daadkracht, ondernemerschap en creativiteit laten zij zien dat migratie voor verrijking of noodzakelijke opschudding zorgt. VPRO Tegenlicht zoekt uit: hoe veranderen we het narratief over migratie? Meer informatie over deze Tegenlicht-aflevering vind je hier.