Amersfoort

In Amersfoort organiseren gedreven inwoners al sinds 2014 VPRO Tegenlicht Meet Ups. Sinds 2019 vinden de Meet Ups, door samenwerking met Bibliotheek Eemland en een redactieteam, maandelijks plaats in Het Eemhuis.

Amersfoort

over Tegenlicht Meet Up Amersfoort

Begonnen als initiatief vanuit Permanent Beta en Fountainheads bestaat het team nu uit één van de oorspronkelijke oprichters van Tegenlicht Meet Up Amersfoort, Wim van Rooijen, iemand van de bibliotheek en een aantal enthousiaste redactieleden en social media experts.

De organisatoren zijn betrokken en gedreven en willen graag de discussie aangaan en verandering tot stand brengen op lokaal niveau. Met het organiseren van de Meet Ups willen ze komen tot nieuwe inzichten en nieuwe (vormen van) samenwerking. De onderwerpen van VPRO Tegenlicht lenen zich daarnaast perfect voor ontmoetingen met ‘onzichtbare’ lokale initiatieven rondom de gekozen thema’s.

contact

Neem bij vragen contact op met Karin Horst, via k.horst@bibliotheekeemland.nl

Met behulp van het lokale netwerk worden sprekers gezocht. "We zoeken per Tegenlicht Meet Up drie personen die iets weten over het onderwerp van de uitzending, zelf bezig zijn met concrete toepassingen of er iets van vinden." Voor-, mede- of tegenstanders mogen in tien minuten hun visie op het onderwerp schetsen en sluiten daarna af met een vraag aan het publiek. De aanwezigen in de zaal gaan op de vraag in en treden in groepen met elkaar hierover in gesprek.

Wanneer de opkomst laag òf juist heel erg hoog is, gaan we over tot een zaalgesprek, waarbij de sprekers het forum vormen.

in gesprek met Susan Dullink, vrijwilliger bij de Meet Ups in Amersfoort

‘Voor mij is het altijd belangrijk geweest om een maatschappelijke bijdrage te leveren. Nu kon ik, door me aan te sluiten bij deze organisatie, mijn steentje bijdragen aan de lokale initiatieven. Als freelance tekstschrijver en moderator past dit perfect bij mijn werkzaamheden. Daarnaast is het een leuke manier om nieuwe mensen in Amersfoort te ontmoeten. Onlangs hebben we drie nieuwe redactieleden gekregen.’

‘Aankomende week beginnen we na een zomerstop weer, en wel met de Meet Up over Plattelandspioniers. Het belooft, gezien de reacties die we nu al krijgen, een mooie avond te worden. Het gaat dan ook om een thema dat heel relevant is voor Amersfoort en de omgeving. Die lokale connectie is het mooie aan de Meet Ups: gelijkgestemden mensen komen bij elkaar om het te hebben over iets wat ons Amersfoorters allemaal aan gaat.’ 

‘Het afgelopen half jaar maakte de Meet Up over de aflevering Beste reizigers een onuitwisbare indruk op mij. Het was een inspirerende en intieme avond, waarbij we met een kleine groep, zo’n twintig personen, een mooi en open gesprek hebben gevoerd.’

locatie