Meet Up Haarlem: De grote dataroof

Praat mee over de aflevering 'De grote dataroof' bij de Meet Up in Haarlem.

18 feb
Datum
18 februari 2020
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pletterij - Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem
Link
Meer informatie

de grote dataroof

Naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht uitzending van 19 oktober 2019 over Dataroof organiseert de Pletterij op 18 februari een debat over hoe een gemeente als Haarlem veilig om kan gaan met het verzamelen en gebruiken van data van sensoren en camera’s.

Hoewel in Nederland de hype rond Slimme steden voorbij lijkt, zien we toch dat er in onze steden allerlei slimme toepassingen ontstaan primair bedoeld om het voor de inwoners aangenamer en veiliger te maken. Bij camera’s en sensoren zijn er echter geen cookies waarmee we onze privacy kunnen afschermen. We zijn verplicht om mee te doen.

Bij deze lokale toepassingen ligt de regie bij de gemeente. Hoe kan een gemeente als Haarlem zorgen dat de technologie op een eerlijke en transparante manier wordt ingezet? Hoe worden inwoners betrokken bij de ontwikkeling van slimme toepassingen en is de raad in staat tot democratische controle?

programma

Roos Groothuizen is een Nederlandse multimediakunstenaar. In haar kunst staan thema’s als visuele informatiefilters en de manier waarop ze ons wereldperspectief veranderen en manipuleren centraal. Haar werk richt zich op de oneerlijke verdeling van informatie en hoe online algoritmes stelselmatig de mens discrimineren. Sinds augustus 2018 is zij artist in residence bij het Rathenau Instituut.

Matthijs Pontier is wetenschapper en activist. Hij is al jaren actief voor de Piratenpartij en was eerder onder andere lijsttrekker bij de Europese verkiezingen. Zijn belangrijkste drijfveer is het opkomen voor persoonlijke vrijheid en het recht op zelfbeschikking, zowel in de fysieke als de digitale wereld.

Linda van de Fliert werkt binnen het Chief Technology Office Innovatieteam van de gemeente Amsterdam aan de verantwoorde inzet van technologie in de stad. Haar overtuiging is dat we er allemaal beter van worden als technologie begrepen wordt, transparant is en gemaakt wordt vanuit democratische waarden en waarborgen.

Na de pauze is er een debat over slimme toepassingen met leden van de Haarlemse gemeenteraad.

Moderator is Winston Brandon. Hij is locatiemanager van de Bibliotheek Schalkwijk.

TOEGANG IS GRATIS, EEN VRIJWILLIGE BIJDRAGE WORDT OP PRIJS GESTELD

locatie