Meet Up Haarlem: Ons Gemeengoed

Meet Up Haarlem: Ons Gemeengoed

01 mei

Burgerinitiatieven: ook voor gewone mensen?

Datum
1 mei 2018
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pletterij - Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem
Link
Event pagina

Ons Gemeengoed

Welke rol kunnen burgercollectieven spelen bij het oplossen van de problemen van deze tijd? Deze vraag dringt zich op nu de overheid zich terugtrekt en de private sector die taken maar deels overneemt. Kom te weten hoe burgercollectieven in dit gat springen en zelf de verantwoordelijkheid nemen bij arbeidsongeschiktheid, in de ouderenzorg en alternatieve energievoorziening.

Lees hier meer over de aflevering 'Ons Gemeengoed'. 

programma

Binnen de regio zijn er tientallen burgerinitiatieven actief en de gemeente Haarlem ondersteunt deze met een eigen platform. Binnen de burgerinitiatieven nemen burgers het heft in eigen hand. Zij voorzien in behoeften die overheid en de markt niet weten in te vullen. Wat zijn de kritieke succesfactoren? Welke hinderpalen en valkuilen bedreigen de continuïteit? 

Maar vormen burgerinitiatieven een werkelijk alternatief voor een zich terugtrekkende overheid? En komen burgerinitiatieven ten goede aan de gehele lokale samenleving of is het vooral een feestje voor en door hogeropgeleiden en hipsters? En wat kan de politiek dan doen om ook de rest van de bevolking mee te nemen? 

Een ontdekkingstocht met burgers, bestaande initiatieven en politiek. 

Het debat wordt ingeleid door Tine de Moor. 

Tine de Moor is hoogleraar Sociale en Economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Haar onderzoek richt zich op de ontwikkeling en het functioneren van instituties die gericht zijn op collectieve activiteiten zoals gilden, marktgenootschappen en moderne burgerinitiatieven.

locatie