Leeuwarden: Samen grijs worden

In gesprek over de aflevering 'Samen grijs worden'

03 nov.
Datum
3 november 2022
Tijd
19:30 - 21:30
Locatie
De Kanselarij, Turfmarkt 11, Leeuwarden.
Link
Meer infromatie

Wat zijn de alternatieven voor de ‘georganiseerde’ zorg? Hoe pakken we dat zelf als mienskip op?

Als er geen zorg voorhanden is… Dan doen we het toch zelf?

Hoe kunnen we in deze tijd van individualisering meer voor elkáár zorgen? De Friese mienskip is namelijk geen holle frase. En zorg hoeft niet perse door professionals te worden gegeven. Dat waren visies uit de verkenning tijdens de eerste inspiratiesessie eerder dit jaar.

Programma

Op donderdag 3 november 2022 trappen we met deze vragen de tweede inspiratiesessie af van het thema ‘Als er geen zorg voor handen is…’. De eerste bijeenkomst eerder dit jaar was een verkenning naar manieren om de samenleving te versterken en minder afhankelijk te zijn van ‘georganiseerde zorg’.

In deze tweede verdiepende sessie gaan we op zoek naar verschillende vormen van communities (gemeenschappen) en hoe we zo onze zorg zelf kunnen vormgeven. We laten sprekers aan het woord die ervaring hebben met zowel de organisatie als het leven binnen zo’n community en wat het met hen doet.

VPRO Tegenlicht

Naast deze sprekers laten we ons ook inspireren door de uitzending VPRO TEGENLICHT over ‘Samen grijs worden’. Deze uitzending is op maandag 10 oktober 2022 op NPO2 om 22:15 en gaat over het toenemende aantal ouderen die zich niet laat wegstoppen in de grote centra aan de rand van de stad. Overal in het land worden kant en klare mantelzorgwoningen in tuinen getakeld als alternatief voor het oude bejaardenhuis en ontstaan alternatieven hoe we beter en langer thuis kunnen wonen.

In Friesland is de vergrijzing zelfs hoger dan gemiddeld in Nederland. In de afgelopen tien jaar is het aandeel 65-plussers toegenomen van 16 procent van de bevolking in 2010 tot 22 procent in 2020.

Als we de zorg ‘zelf willen doen’ hoe zien de toekomstige woonvormen er dan uit en hoe kan technologie er in onze mienskip voor zorgen dat mensen zelfstandig kunnen blijven wonen?

locatie