Pakhuis de Zwijger Meet Up: Verslaafd aan het algoritme

Pakhuis de Zwijger Meet Up: Verslaafd aan het algoritme

Hoe bepalen data ons leven?

25 apr
Datum
25 april 2018
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
Link
Event website

Compassie als oplossing volgens George Monbiot

Wij geven onszelf over aan computers. Advertenties, politieke voorkeur, hypotheek, baankansen, verzekering, veiligheid en gerechtelijke procedures, het staat allemaal onder invloed van algoritmes. Maar we weten eigenlijk amper iets over wat ze zijn, hoe ze werken en wat nu precies hun invloed is. En computercodes en data mogen dan sneller zijn dan de mens, ze blijken niet neutraal en soms zelfs compleet onbetrouwbaar. Moeten we ons zomaar laten leiden door geautomatiseerde beslissingen? Kunnen we eigenlijk wel nog zonder en hoe ontsnappen we überhaupt aan hun invloed? Wat is de macht van data?

Lees hier meer over de aflevering 'Verslaafd aan het algoritme'.

Programma

  • We openen de avond met een gesprek tussen Katleen Gabriels, gespecialiseerd in computerethiek, en Bits of Freedom onderzoeker David Korteweg over de invloed van algoritmen op ons dagelijks leven en de waarden van onze persoonlijke data.
  • Vervolgens geven we het woord aan Rens Lieman, journalist en schrijver van het boek Uber voor alles. Voorheen werkte hij voor Deliveroo en geeft ons een kijkje in het werk met een algoritme als controlerende baas.
  • Onderzoeksjournalist Investico Tim Staal neemt ons mee in zijn onderzoek naar e-Court; een robotrechter waarbij algoritmes worden ingezet in juridische besluitvorming.
  • Rina Joosten-Rabou is co-founder van Seedlink Tech, een onderneming die algoritmes ontwikkelt om menselijk gedrag te voorspellen en sollicitatieprocedures efficiënter te maken.
  • Tot slot praten we met Facebook & online communicatie expert Sanne Kruikemeier over de gevolgen van Facebook op privacy, politiek en maatschappij.

Je kunt je aanmelden op de website van Pakhuis de Zwijger

locatie