Meet Up Amersfoort: Digitale Detox

Meepraten over de Tegenlicht-uitzending 'Digitale detox'

23 mei
Datum
23 mei 2022
Tijd
19:00 - 21:00
Locatie
Bibliotheek Eemland, Amersfoort

Digitale Detox

Aanmelden voor deze Meet Up kan via deze link.

De digitale diensten uit Silicon Valley hebben onze maatschappij compleet geïnfiltreerd. Wat is onze eigen verantwoordelijkheid voor het vergiftigde leefklimaat van de online samenleving? Filosoof Hans Schnitzler was al kritisch op Big Tech toen iedereen nog geloofde in de heilzame wonderen van Google en Facebook. Volgens hem staan we op een tweesprong: worden we definitief batterijen voor de machines, of behouden we onze autonomie en handelingsvrijheid? Het is tijd voor een digitale detox.

Sprekers

Evert Mouw: Evert Mouw vergeet vaak zijn smartphone mee te nemen, maar had Android al op zijn computer geprobeerd voordat hij een Android toestel kocht. Het liefst loopt hij "disconnected" over heide of strand. Hij heeft jaren als systeembeheerder gewerkt, studeerde politicologie en medische informatica, en is steeds vaker actief als (data-)analist. Zijn (voor)ouders waren schaapherders en boeren, maar zijn interesse lag bij kunstmatige intelligentie. Ook heeft hij interesse voor de psychologie van Carl Jung. Als kind was hij gefascineerd door het sociale leven van mieren.

Bart Mutsaers: Bart Mutsaers is filosoof en leraar. De filosofie had Bart al vroeg te pakken. Zijn eerste filosofische gedachte had hij al op de lagere school. Hij vroeg zich toen tijdens het knippen van poppetjes af waar het lijntje bleef als je precies over het lijntje knipte. Na de middelbare school is hij filosofie gaan studeren en heeft aansluitend de lerarenopleiding Filosofie gedaan. In Amersfoort en omgeving organiseert hij filosofische gesprekken voor iedereen die daar voor open staat. Bekend zijn inmiddels de maandelijkse filosofische cafés in café Onder de Linden waarbij er wordt gefilosofeerd over het onderwerp dat die avond wordt uitgekozen.

We kijken om 19.00 uur eerst de uitzending terug voor wie dat wil. Om 20.00 uur begint het gesprek met de gasten en discussie.

locatie