Amersfoort: Still Berning

Amersfoort: Still Berning

Wat kunnen Nederlandse politieke verliezers leren van de bottom-up beweging van Bernie Sanders?

09 nov
Datum
9 november 2016
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Eemhuis, Amersfoort
Link
https://www.facebook.com/events/1316104648407919/

documentaire

Bernie Sanders is de meest glorieuze verliezer in de Amerikaanse politiek. Zijn verlies is het begin van een nieuwe beweging die het Amerikaanse politieke stelsel permanent wil omvormen. Zo schreef de Sanders-campagne geschiedenis door met kleine donaties van burgers meer geld op te halen dan dat Hillary Clinton van rijke financiers en grote bedrijven ontving. Een kijk achter de schermen bij de Millennial-generatie die lokaal, digitaal en van onderaf de drive heeft om het tij in Washington te keren.

programma

Maarten Kolsloot: schrijver van oa ‘Zo word je president’ over de campagne van Obama. Hij is dan net terug van een trip naar Amerika en zal met name inzoomen op de aspecten en consequenties van de Amerikaanse verkiezingen (8 november). Extra: zíjn boek is die avond gratis beschikbaar voor bezoekers en deelnemers.

Harm van Dijk: iniatiefnemer G1000 Amersfoort 2014 en 2016.
G1000 is bedacht in België door David van Reybrouck en Peter Vermeersch, van de universiteit van Leuven. Een G1000 is een burgertop, een evenement waarbij op één dag inwoners en betrokkenen met elkaar in gesprek gaan over hun eigen stad, dorp of gemeente. Zij gaan op zoek naar wat zij samen belangrijk vinden voor hun gemeente. Zij doen dit op basis van ‘de dialoog’

Rob van Doorn oud politicus en schrijver van thrillers waarin bijna terloops internationale maatschappelijke vraagstukken (wapenhandel, macht multinationals) en de rol van de politiek aan de orde komen. werkelijkheid, actualiteit en fictie raken elkaar. Gebeurt dit nou echt of niet?

Harmen Zijp: (De War Amersfoort) over procedures in de huidige democratie wat betreft burgerinitiatieven en –protesten. De War is een broedplaats in Amersfoort die zonder subsidie draait en via crowdfunding meer dan zes ton heeft opgehaald om het terrein waarop ze zitten aan te kopen. Vooralsnog heeft de gemeente echter besloten het terrein aan een projectontwikkelaar te verkopen. Veel burgers blijven hiertegen protesteren.

locatie