Deventer: Welkom in het Symbioceen

Meet up over de Tegenlicht-aflevering 'Welkom in het Symbioceen'

02 feb.
Datum
2 februari 2023
Tijd
19:30 - 21:30
Locatie
Bibliotheek Deventer, theaterzaal, Stromarkt 18, Deventer
Link
Meer informatie

over de aflevering

Op dit moment leven we in het Antropoceen. Een benaming waarmee we erkennen dat de mens haar onuitwisbare stempel op de ontwikkeling van de aarde drukt met onder andere een klimaatcrisis tot gevolg. Volgens de hoofdpersonen in deze Tegenlicht aflevering is het de hoogste tijd voor een transformatie van het Antropoceen naar het Symbioceen: een tijdperk waarin mens, natuur en technologie samen een nieuwe balans creëren en profiteren van elkaars bestaan. Wat kunnen we leren van de natuur? Hoe kunnen wij welwillend zijn tegenover de natuur?

Tegenlicht spreekt met milieufilosoof Glenn Albrecht over het nieuw tijdperk dat ons te wachten staat. Hij verzon een nieuwe vocabulair voor het Symbioceen en inspireerde daarmee diverse onderzoekers en kunstenaars zoals Jalila Essaïdi, Lucas de Man en Iza Awad. Zij houden zich bezig met materialen voor het Symbioceen. Materialen die voortkomen uit de natuur en ook weer kunnen worden opgenomen door de natuur zoals gebruik van zijderupsen, mycelium en kombucha. Materialen waarmee kunstenaars en onderzoekers nu al de menselijke levens in het Symbioceen vorm geven.

Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar Tegenlicht meet up Deventer.

programma

Deze Meetup wordt vooraf gegaan door een filosofiecafé Deventer op donderdagavond 26 januari. Naar aanleiding van het nieuwe vocabulaire voor het Symbioceen filosoferen we dan over de wisselwerking tussen taal en werkelijkheid. Zie de agenda van www.filosoferenindeventer.nl voor meer informatie.

Tegenlicht Meetup Deventer wil bijdragen aan kritisch denken en constructief samenleven. Meetup-bijeenkomsten worden georganiseerd naar aanleiding van uitzendingen van VPRO Tegenlicht. In tegenstelling tot vele andere meetups werken wij niet met externe sprekers, maar met betrokken geïnteresseerden en (ervarings)deskundige in het aanwezige publiek. Daardoor is er maximale ruimte voor uitwisseling van gedachten en het ontmoeten van andere geïnteresseerden. In de discussie gaan we met de aanwezigen onderzoeken wat dit onderwerp voor onszelf en onze directe omgeving betekent. 

We starten om 19.30 met het bekijken van de volledige documentaire. Om 20.30 uur start de discussie. Wil je alleen aansluiten bij de discussie, ook dan ben je van harte welkom. Reserveer ook dan je plek met een Eventbriteticket. Je bent van harte uitgenodigd. 

Voor mensen die ‘savonds liever niet de straat opgaan is er op donderdagochtend 2 februari ook een ochtend meetup over dit onderwerp. Zie betreffend evenement op  www.filosoferenindeventer.nl voor aanmelding. Tegenlicht Meetup Deventer is een initiatief van - en wordt begeleid door filosoof Trees Schopman (www.filosofischepraktijkdeventer.nl).

Link Eventbrite: https://www.eventbrite.nl/e/512938010397

Link facebook event: https://www.facebook.com/events/729590651724080

locatie