Deventer: Free press show

Tegenlicht Meet Up Deventer over de aflevering 'Free press show'

06 okt.
Datum
6 oktober 2022
Tijd
10:30 - 12:30
Locatie
Bibliotheek Deventer 18 Stromarkt 7411 PK Deventer
Link
Meer informatie

Onafhankelijke journalistiek staat wereldwijd onder druk. In veel landen worden journalisten gehinderd, verwond of zelfs vermoord tijdens hun werk. Kan journalistiek in de toekomst blijven bestaan?

Volgens het Volkstribunaal voor de Moord op Journalisten wordt 81 procent van de moordzaken op journalisten niet opgelost. De afgelopen tijd zijn al meer dan twintig verslaggevers omgekomen in de oorlog in Oekraïne. En in Rusland, het grootste land ter wereld, bestaan nu helemaal geen onafhankelijke nieuwsmedia meer. Ook Nederland is op de World Press Freedom Index gezakt van plaats 6 naar 28.

Toch tonen veel journalisten zich strijdvaardig. Ze gebruiken datamining en hackermethodes of zetten nieuwe netwerken en internationale samenwerkingen op. Dankzij hun doorzettingsvermogen en vindingrijkheid is de journalistiek als het mythische Griekse monster Hydra: voor elk hoofd dat wordt afgehakt, groeien er twee nieuwe aan.

Maar waar zal dit eindigen? Hoe ziet de toekomst van de journalistiek eruit? Wat is onze rol als burgers? Kunnen we het tij keren en een veiligere omgeving creëren voor de waarheidsvinding?

Tegenlicht Meetup Deventer wil bijdragen aan kritisch denken en constructief samenleven. Meetup-bijeenkomsten worden georganiseerd naar aanleiding van uitzendingen VPRO Tegenlicht. We starten om 10.30 met het bekijken van de volledige documentaire. Om 11.30 uur start de discussie. In de discussie gaan we met de aanwezigen samen onderzoeken wat de consequenties van dit onderwerp voor ons zijn. Je bent van harte uitgenodigd.

Er is plek voor maximaal 25 deelnemers. Reserveer je ticket via Eventbrite voor een vrije gift. Kun je niet deelnemen aan deze bijeenkomst, maar wil je graag dat dit initiatief blijft bestaan? Steun ons dan met een donatie.

Tegenlicht Meet up Deventer is een initiatief van- en wordt begeleid door Trees Schopman (zie o.a. filosoferenindeventer.nl of filosofischepraktijkdeventer.nl).

locatie