UITGESTELD - Meet Up Eindhoven: Matchmakers in migratie

Meepraten over 'Matchmakers in migratie'.

14 apr
Datum
14 april 2020
Tijd
19:00 - 22:00
Locatie
De Bibliotheek Eindhoven, Emmasingel 22, Eindhoven
Link
Facebook event

matchmakers in migratie

Wat gebeurt er wanneer we migranten niet als probleem zien, maar als oplossing? Yoghurtmaker Hamdi Ulukaya werd er in ieder geval miljardair mee. Deze Turks-Koerdische Amerikaan maakt met zijn onderneming winst op financieel én maatschappelijk gebied. Een nieuw businessmodel, van een ruimhartige CEO.

In 2005 koopt Hamdi Ulukaya, zoon van Turks-Koerdische ouders, een verlaten yoghurtfabriek in de staat New York. Beginnend met vijf voormalige werknemers domineert hij binnen een paar jaar het koelvak in de Amerikaanse supermarkten met het Griekse yoghurtmerk Chobani (‘herder’).

Hamdi’s bedrijfsvoering wijkt af van die van zijn concurrenten: fulltime werknemers kunnen aandelen verwerven en meer dan dertig procent van het personeel bestaat uit vluchtelingen en migranten.

In het plaatsje Utica (New York) wonen veel migranten die werkzaam zijn in Ulukaya’s zuivelfabriek. Zonder deze nieuwkomers zou het stadje – zoals zoveel voormalige industriegebieden in de Verenigde Staten – op sterven na dood zijn.

Nu worden er nieuwe bedrijven gestart en bloeit de lokale economie. In het opvangcentrum dat statushouders wegwijs maakt, is het een komen en gaan van verschillende nationaliteiten op zoek naar werk en huisvesting. Directeur Shelly Callahan werkt bijvoorbeeld aan campagnes die meer migranten naar de regio moeten trekken. Zij vreest een ‘migrantentekort’ door Trumps anti-migratiebeleid.

programma

Aanmelden is nodig en kan vanaf 20 februari 2020 via Eventbrite.
Indeling avond:

19.00 Samen kijken naar VPRO Tegenlicht aflevering Matchmakers in Migratie

20.00 Start debat met tafelgasten en discussie met de zaal

21.45 Einde debat, ruimte voor napraten bij de bar

De toegang van de bibliotheek gaat om 19.15 dicht, om 20.00 gaat deze weer open tot 20.15. Tijdens de avond worden beperkt foto's gemaakt.

Tafelgasten en moderator: Worden nog bekend gemaakt.

locatie