Groningen: Kloofdichters

Diner en napraten over de VPRO Tegenlicht-uitzending 'Kloofdichters'.

22 mrt.
Datum
22 maart 2023
Tijd
18:30 - 22:00
Locatie
Tarralaan 6, 9745ER, Groningen
Link
Meer informatie

over de aflevering

Hoe hou je hoop in hopeloze tijden? ​​Ons huidige systeem vermaalt al te vaak de hoop van burgers. Hoe kunnen we dit omkeren zodat de hoop op betere tijden weer kan floreren?

Januari is voor mensen die het zwaar hebben in Nederland vaak de kilste maand. Als de hartverwarmende Sinterklaas-inzamelacties zijn afgelopen en de kerstkoortjes verstomd, als je toch die toeslag hebt uitgegeven aan een kado voor je kind, dan wordt dit de maand dat de kloof tussen arm en rijk in ons land net iets harder gevoeld wordt dan anders.

VPRO Tegenlicht laat in januari een maand lang de kloven zien die dwars door Nederland lopen, maar vooral de mensen die die kloven proberen te dichten. Want die kloven, dat zijn er bijna teveel om op te noemen: die tussen hoger- en lageropgeleiden, tussen vaste contracten en flexwerkers, tussen huizenbezitters en huurders, tussen kansrijk en kansarm, tussen vermogend en verschuldigd. 

programma

Wie in armoede opgroeit staat met 10-0 achter, zegt Tim ’S Jongers, en loopt vervolgens gevaar slachtoffer te worden van goed bedoeld beleid, dat averechts uitpakt. Beleid dat gezondheidsbevorderaars de klas instuurt met een vers geoogste broccoli, waar een derde van de kinderen die ochtend geen ontbijt heeft gehad. Goede intensies te over, maar geen weet van de dagelijkse praktijk in het leven van de hooplozen? Tim ’S jongers pleit voor ervaringskennis in het beleid, praten met in plaats van praten over. Groningen staat pal voor een inclusieve stad; inititiatieven te over, vanuit bestuur en politiek, vanuit stadjers zelf. Wat werkt, hoe kan het beter? Hoe vervangen we liefdadigheid door solidariteit -of zit daar geen verschil in? Dus ben je druk met armoede bestrijden, kom mee eten en mee praten. Kom jezelf elke maand tekort of zit je dik in de schulden, kom dan vooral ook, want niemand weet beter wat er nodig is, dan jij!


Aanmelden kan via een mail, uiterlijk dinsdag 20.00, aan tuinindestad@gmail.com

locatie