Haren: Kloofdichters

Napraten over de VPRO Tegenlicht-uitzending 'Kloofdichters'.

08 mrt.
Datum
8 maart 2023
Tijd
14:00 - 16:00
Locatie
‘t Clockhuys, Brinkhorst 3, Haren
Link
Meer informatie

over de aflevering

Hoe hou je hoop in hopeloze tijden? ​​Ons huidige systeem vermaalt al te vaak de hoop van burgers. Hoe kunnen we dit omkeren zodat de hoop op betere tijden weer kan floreren?

Januari is voor mensen die het zwaar hebben in Nederland vaak de kilste maand. Als de hartverwarmende Sinterklaas-inzamelacties zijn afgelopen en de kerstkoortjes verstomd, als je toch die toeslag hebt uitgegeven aan een kado voor je kind, dan wordt dit de maand dat de kloof tussen arm en rijk in ons land net iets harder gevoeld wordt dan anders.

VPRO Tegenlicht laat in januari een maand lang de kloven zien die dwars door Nederland lopen, maar vooral de mensen die die kloven proberen te dichten. Want die kloven, dat zijn er bijna teveel om op te noemen: die tussen hoger- en lageropgeleiden, tussen vaste contracten en flexwerkers, tussen huizenbezitters en huurders, tussen kansrijk en kansarm, tussen vermogend en verschuldigd. 

programma

Op 8 maart, tijdens Internationale Vrouwendag, vragen Sterk uit Armoede en het Zorg Innovatie Forum speciaal aandacht voor armoede van vrouwen in Groningen.

De kloof tussen arm en rijk in Nederland wordt groter en dat geldt ook voor Groningen. Mensen hebben minder te besteden. Dat heeft met de inflatie- en energiecrisis te maken, maar ook met de plek waar je vandaan komt en je sociale en economische situatie. Je ziet het terug in toename van flexwerkers met nauwelijks pensioen en steeds meer mensen die niet meer rond kunnen komen. Ook de voedsel- en kledingbanken kunnen de vraag nauwelijks nog aan. Valt deze kloof nog te dichten?

Na het zien van de VPRO Tegenlicht-uitzending: ‘De Kloofdichters’, gaan we daarover samen met ervaringsdeskundigen in gesprek. Welke kloof ervaren mensen in armoede; wat zou hen helpen, maar ook: wat gebeurt er al en wat kan er nog meer?

Wilt u zich ook inzetten om armoede te bestrijden? Kom dan naar deze meet-up, praat mee, en kom met oplossingen! Aanmelden kan door het formulier op deze webpagina in te vullen. We hebben beperkte capaciteit, dus wees er snel bij.

locatie