Meet Up Groningen: Next Generation democratie

Meet Up Groningen: Next Generation democratie

Napraten over de VPRO Tegenlicht-uitzending 'Next Generation democratie'.

28 mrt
Datum
28 maart 2019
Tijd
19:00 - 22:00
Locatie
Wilhelminakade 20, 9717 AB Groningen, Nederland
Link
Facebook evenement

programma

2019 is het jaar van de waarheid voor de democratie in Europa. Populistische bestuurders veranderen haast ongezien in autoritaire leiders, die zagen aan de stoelpoten van de democratie. Een nieuwe generatie denkers en doeners komt in verzet en springt in de bres voor democratie en vrijheid.

Eén op de vier Europeanen zal het komend jaar op een populist stemmen, voorspellen de peilingen. Opvallend en verwacht: het populisme verspreidt zich als een lopend vuurtje over Europa. Nationalistische bewegingen worden in rap tempo uit de grond gestampt, gele hesjes gaan de straat op, en sterke leiders met sterke verhalen wonnen de verkiezingen in Italië, Hongarije, Oostenrijk en Polen. Het populisme geeft het leven van de kiezer weer betekenis, nu die na magere jaren het vertrouwen in de politiek is verloren. Het verhaal is glashelder: ‘ik zie, ik hoor je, en ik zal voor je vechten.’

Hoe zit het met het populisme in Groningen? En waar is het ‘verhaal van de hoop’ te vinden? Hoe staan jonge mensen in deze ontwikkelingen? Hoe zorgen we dat mensen weer zeggenschap over hun directe woon- en leefomgeving krijgen, en het gevoel hebben daadwérkelijk zelf invloed te hebben?
Joop Hofman van participatiehuis Rode Wouw is aanwezig om te vertellen over de internationale beweging van burgerbegrotingen.

locatie