UITGESTELD - Meet Up Haarlem: Matchmakers in migratie

Praat mee over de aflevering 'Matchmakers in migratie' bij de Meet Up in Haarlem.

17 mrt
Datum
17 maart 2020
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pletterij - Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem
Link
Meer informatie

matchmakers in migratie

Naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht uitzending ‘Matchmakers in migratie’ van 10 november 2019 organiseert de Pletterij op 17 maart een debat over wat er gebeurt wanneer we migranten en statushouders in Haarlem niet als probleem zien, maar als oplossing.

De krapte op de arbeidsmarkt neemt nog steeds toe. Een kwart van de Nederlandse bedrijven heeft een tekort aan personeel. Er zijn veel meer mensen nodig in het onderwijs, de bouw, de ICT en de zorg. Tegelijkertijd zijn migranten en statushouders massaal op zoek naar werk. Dit biedt nieuwe kansen voor zowel bedrijven als nieuwkomers in Haarlem.

In wat voor stad zouden we leven als bedrijven in Haarlem niet alleen gericht zijn op winst op financieel-, maar ook op maatschappelijk gebied. Het bedrijfsleven kan bij uitstek een sleutelrol spelen in de aanpak van zaken als groeiende inkomensongelijkheid, werkgelegenheid in krimpgebieden, integratie en racisme.

Welke bedrijven in Haarlem gebruiken de kennis en kracht van migranten voor de arbeidsmarkt van de toekomst? Migratie als inclusief businessmodel.

programma

Gastsprekers op deze avond zijn o.a. Leo Lucassen en Mirjam Rentema.
Moderator voor dit debat is Floor Rusman.

Graag nodigen we je van harte uit om deel te nemen!

Mirjam Rentema is Directeur van de stichting Wereldkeuken Haarlem. Stichting Wereldkeuken is een sociaal onderneming waar mensen van diverse culturele achtergronden talenten zichtbaar maken en zich verder ontwikkelen. Het bestaat uit een restaurant, een Wereldtuin, Wereldkunst en naaigroep en Wereldmuziek. De community vormt een netwerk waar elkaar inspireren en ondersteunen voorop staat.

Leo Lucassen is Hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis en Directeur Onderzoek van het Internationaal Instituut van Sociale Geschiedenis (IISH). Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van migratie en integratie en stadsgeschiedenis.

Floor Rusman is historica en redacteur en columnist bij NRC Handelsblad.

locatie