Lelystad: Rendement van Geluk

Lelystad: Rendement van Geluk

Maatschappelijke betekenis als nieuwe winst.

21 sep
Datum
21 september 2016
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
FlevoMeer Bibliotheek, Lelystad
Link
https://www.facebook.com/events/1730341713870029/

documentaire

Want wat gebeurt er als werken en samenleven op andere waarden wordt gebaseerd dan op cijfermatig rendement en persoonlijk voordeel? Deze vraag staat centraal in de eerste VPRO Tegenlicht Meet Up na de zomervakantie, op 21 september a.s. “Het is meer dan ooit een inspirerende en hartverwarmende uitzending, die als basis dient voor deze Meet Up”, zegt Stadmaker Rianne Pattipeilohij daarover.

Onze samenleving is doordrenkt van rendementsdenken. Maar er is een revolutie gaande in het bedrijfsleven. De Amerikaanse ondernemer en futurist Aaron Hurst kondigde met de term ‘purpose economy’ een nieuwe revolutie aan binnen het bedrijfsleven: niet de winst maar de maatschappelijke betekenis van de onderneming staat voorop. Uit research van Deloitte blijkt dat 66% van de jongeren hun keuze voor een werkgever voor een groot deel baseren op diens betekenisgeving. Hoe kan een bedrijf dat veroorzaken en wat is daarvan weer het rendement?

Grondlegger van dit ondernemingsprincipe is het in New York gevestigde bedrijf Greyston Bakery. Zij bakken brownies voor Ben & Jerry’s. Hun werknemers zijn voormalige dealers, daklozen en prostituees uit de verpauperde omgeving, die zo de kans krijgen een nieuw leven op te bouwen. Hun credo is: ‘We don’t hire people to bake brownies, we bake brownies to hire people’.

Bedrijfsadviseur Kees Klomp begeleidt betekenis gevende start-ups, zoals Mobile Factory die een methode ontwikkelt om puin te transformeren tot een soort legostenen, waarmee in rampgebieden snel tijdelijke woningen kunnen worden neergezet. Zien we met de betekenis-economie de eerste opbrengsten van het rendement van geluk?

Programma

En in Lelystad?

De Stadmakerij vroeg zich af of er in Lelystad ook van dit soort vernieuwend denkende en handelende ondernemers zijn en of de uitzending ondernemers die al bewust bezig zijn met andere vragen dan alleen rendement inspireert om daarin weer nieuwe stappen te zetten. En die zijn er. We nodigen hen uit om het gesprek tijdens de Meet Up aan te jagen.

Maar de Stadmakerij roept vooral ook alle ondernemers, start-ups en andere Lelystedelingen die geïnteresseerd zijn in deze verrassende ontwikkeling op om hun stem te laten horen bij deze bijzondere VPRO Tegenlicht Meet Up. Zij zijn welkom op 29 juni om 20.00u (inloop vanaf 19.45u) in de FlevoMeer Bibliotheek.

 

locatie