Lelystad: Slapend Rijk

Lelystad: Slapend Rijk

Welke invloed heeft de razendsnel groeiende deeleconomie-gigant Airbnb op de sociale structuur van een stad?

14 dec
Datum
14 december 2016
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
FlevoMeer Bibliotheek, Lelystad
Link
https://www.facebook.com/events/568276853372656/

documentaire

Het motto van Airbnb luidt: ‘Deel je huis, maak nieuwe vrienden en wordt slapend rijk’. Wie het kan betalen koopt een appartement, huurt een schoonmaker in en verhuurt het hele jaar door aan toeristen. Welke invloed heeft de razendsnel groeiende deeleconomie-gigant Airbnb op de sociale structuur van een stad? Wat blijft er over van een stad als veel van haar bewoners er slechts een paar dagen verblijven?

Programma

Op zo’n 20 adressen stappen bewoners van Lelystad in de deeleconomie van Airbnb en bieden hun (slaap)kamers aan. Het levert geld op voor een wasmachine en vergroot de vriendenkring. Wat zijn hun ervaringen? Hoe gaan zij in Lelystad om met de regels en beperkingen?

En hoe hebben ze gekeken naar de uitzending van VPRO Tegenlicht over dit onderwerp, waarin ook de schaduwkanten van deze ontwikkeling aan de orde kwamen: Welke invloed heeft deeleconomie-gigant Airbnb bij voorbeeld op de sociale structuur van een stad? Mensen die dat kunnen betalen kopen een appartement, huren een schoonmaker in, verhuren het hele jaar door aan toeristen en wordt slapend rijk. Wat zijn de gevolgen voor een stad? De uitzending toonde een portret van Amsterdam ten tijde van Airbnb, met blije toeristen, grove misbruikers, perfecte gastheren, slachtoffers en verklikkers.
Uiteindelijk gaat het om de vraag van wie de stad eigenlijk is. En hoe wij, met elkaar, willen dat die er in de toekomst uit zal zien. Want hoe verandert die als veel van haar bewoners er maar eventjes zijn?

locatie