Alkmaar: Rendement van Geluk

Alkmaar: Rendement van Geluk

Als geld niet gelukkig maakt, kan geluk dan wel geld opleveren?

07 sep
Datum
7 september 2016
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Het Nieuwe Warenhuis, Alkmaar
Link
https://www.facebook.com/events/649115828577422/

documentaire

Onze samenleving is doordrenkt met rendementsdenken. Maar wat gebeurt er als werken en samenleven op andere waarden wordt gebaseerd dan op cijfermatig rendement en persoonlijk voordeel? Hoe kan economie tot welzijn en geluk leiden, en daar tegelijkertijd de economische vruchten van plukken?

Er groeit een nieuwe tak aan de boom van onze economie. Deze noemt men ‘happiness economics’ of in goed Nederlands de betekenis-economie. Hierbij worden bedrijven en sociale initiatieven gestart vanuit een duidelijke maatschappelijke doelstelling en noodzaak. Zaken die de vrije markt links laat liggen, maar die de betrokkenen des te meer voldoening schenken. De oude economie liep vast op rendementsdenken, de nieuwe betekenis-economie draait op ‘happy start-ups’ en het zaaien van geluk. VPRO Tegenlicht neemt onder de loep hoe maakbaar het menselijk geluk is.

programma

Stadsambassade Alkmaar organiseert in samenwerking met Het Nieuwe Warenhuis een Tegenlicht Meet Up Alkmaar over de uitzending van VPRO’s Tegenlicht ‘Het rendement van geluk’. Wat gebeurt er als werken en samenleven op andere waarden wordt gebaseerd dan op cijfermatig rendement en persoonlijk voordeel? Daarover praten we met bedrijfsadviseur Kees Klomp, Jan Hielema en Damaris Matthijsen van Economy Transformers, en de huidige bewoners van het V&D-pand.

THEMA'S

- Sun Capital/V&D. De betekeniseconomie: van onverantwoord naar verantwoord ondernemen. Hoe we het vroeger deden en waarom dat niet meer werkt. Het draait allereerst om welzijn, daarna om geld. Spreker: Kees Klomp, bedrijfsadviseur.

- Nieuwe ondernemers. Betekenisvolle ondernemers starten met een maatschappelijke uitdaging. Hoe start je met duurzaam ondernemen? Met: Jac Hielema en Damaris Matthijsen van Economy Transformers.

- Het Nieuwe Warenhuis. Wat doet Het Nieuwe Warenhuis en hoe kan het bijdragen aan het rendement van geluk in Alkmaar? Met: Iris Goedhart, Het Nieuwe Warenhuis (V&D Alkmaar).

locatie