Alkmaar: Cultuurbarbaren

Alkmaar: Cultuurbarbaren

Hoe ziet de toekomst van kunst eruit?

02 dec
Datum
2 december 2016
Tijd
19:00 - 20:30
Locatie
HAL25, Alkmaar
Link
https://www.facebook.com/events/728881193930982/

documentaire

Een beeldhouwwerk van een knielende Hitler werd onlangs verkocht voor 17 miljoen dollar. Is kunst slechts een markt geworden waarbij alleen de bezoekersaantallen van musea tellen of de sterrenstatus van een kunstenaar als Ai Weiwei? Alessandro Baricco, auteur van ‘De Barbaren’, ontwaart echter een nieuw cultuuroptimisme. Kunstenaars van nu dienen zich te engageren met de werkelijkheid om ons heen.

Baricco stelde al in 2006 dat ons huidige cultuurbesef zich in een overgangsfase bevindt: diepgang en bezinning – het verticale – maken plaats voor een brede blik – het horizontale van surfgedrag. Geen reden tot paniek volgens Baricco, want oppervlakkige ervaringen hebben evengoed betekenis. Rest de vraag of hedendaagse beeldend kunstenaars de diepte kunnen of willen vermijden.

programma

Hoogste tijd om in Alkmaar - en waar anders dan in kunstwalhalla HAL 25? - door te praten over de rol van kunst. Over smaak valt niet te twisten, maar er zijn grenzen. Toch? Wij Alkmaarders zelf hebben onlangs het HAL 25 Bitterballenfonds in het leven geroepen: een investering van 2500 euro voor het meest nutteloze initiatief van de stad. Maar wanneer is iets nutteloos, of juist waardevol?

Deze Tegenlicht Meet Up is onderdeel van De HAL op vrijdag - de wekelijkse vrijmibo in HAL 25. De borrel start om 17.00 uur met muziek en eten (€ 10,00). Van 19.00 tot 20.30 uur praten we - met drankje en eten - over The Internet of Things in Alkmaar en vanaf 20.30 uur is er disco (ook een vorm van kunst).

locatie