Almere: Rendement van Geluk

Almere: Rendement van Geluk

De nieuwe betekenis-economie draait sinds de crisis op ‘happy start-ups’ en het zaaien van geluk.

04 okt
Datum
4 oktober 2016
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
De Nieuwe Bibliotheek, Almere
Link
https://www.facebook.com/events/659760950853038/

documentaire

Er is een revolutie gaande in het bedrijfsleven, waarbij niet de winst maar de maatschappelijke betekenis van de onderneming vooropstaat. De nieuwe betekenis-economie draait sinds de crisis op ‘happy start-ups’ en het zaaien van geluk. Hoe kan een bedrijf geluk zaaien en wat is daarvan weer het rendement? En vormt deze benadering de basis voor een nieuwe economie? We gaan in gesprek met Bossche ondernemers (Jij?) die op deze manier te werk gaan en organisaties en netwerken die anderen helpen zulke bedrijven te starten. 

Het starten van ondernemingen vanuit betekenisgeving neemt na de crisis van 2008 een vlucht. Uit research van Deloitte blijkt dat 66% van de jongeren hun keuze voor een werkgever voor een groot deel baseren op diens betekenisgeving. Uit onderzoek van de Britse econoom Richard Layard blijkt dat sinds de Tweede Wereldoorlog mensen twaalf keer zo rijk zijn maar niet gelukkiger, misschien zelfs ongelukkiger. Onze samenleving is doordrenkt van rendementsdenken.

De vraag is wat er gebeurt als werken en samenleven op andere waarden worden gebaseerd dan op cijfermatig rendement en persoonlijk voordeel; als verbondenheid en gelijkheid worden versterkt en hebzucht, individualisme en respectloosheid de kop kunnen worden in gedrukt. Hoe kun je welzijn en geluk veroorzaken, en wat is daar dan weer het rendement van?

programma

‘We don’t hire people to bake brownies, we bake brownies to hire people’, is het credo van de Greyston Bakery.Bedrijven die naast winst maken maatschappelijke waarde willen toevoegen staan centraal in deze meet-up. Ze zijn er, ook in Almere. Een gesprek met voorlopers over nieuwe betekenis van werk.

locatie