Arnhem: Boer zoekt voedselflat

Arnhem: Boer zoekt voedselflat

Wat is vertical farming en kan het de landbouwsvorm van de toekomst in Nederland zijn?

17 nov
Datum
17 november 2017
Tijd
19:00 - 22:00
Locatie
Ruimtekoers, Arnhem
Link
https://www.facebook.com/events/488318404879395

documentaire

Op dit moment is ons voedselsysteem inefficiënt georganiseerd. Ons voedsel legt vele kilometers af, gebruikt veel water, wordt verspild en vervuilt het milieu. Toch zullen we de 7 miljard aardbewoners die veelal in grote steden wonen moeten voeden. Een manier waarop het voedselsysteem efficiënter ingericht kan worden is door middel van 'vertical farming' waarbij groente en fruit op grote schaal in high-tech voedselflats verbouwd wordt. In Nederland zijn er een aantal initiatieven maar het lijkt echter nog niet zo'n vaart te lopen. Hoe komt dat? In deze Tegenlicht Meet Up kijken we met boeren, business experts en wetenschappers naar de status van Vertical Farming in Nederland en hoe deze vorm van agricultuur zich gaat ontwikkelen.

programma

Een avond over stadslandbouw in Nederland en Arnhem.

In 2040 leven naar verwachting 9 miljard mensen op aarde. En de overgrote meerderheid daarvan woont in steden. Hoe krijgen al die mensen op een duurzame manier toegang tot vers voedsel? Dat kan door grootschalige landbouw terug te brengen naar de stad.

Arnhem klaar voor de eerste voedselflat? Op deze avond gaan we naar aanleiding van de uitzending in gesprek over stadslandbouw in Arnhem. Hoe ziet de toekomstige voedselproductie en consumptie van Arnhem eruit? Welke initiatieven zijn er nu al om voedsel duurzaam en lokaal te produceren? En hoe kan dit nog efficiënter en grootschaliger opgezet worden?

Met onder andere: Henk Wentink, bestuursadviseur bij Gemeente Arnhem. Edwin Verdurmen, aanjager Stadslandbouw Arnhem. Patrick Hoogenbosch, initiatiefnemer Spijkerzwam. Steven Koster, oprichter van PUURland en Leo Marcelis hoogleraar en leerstoelhouder Tuinbouw en Productfysiologie aan de Wageningen Universiteit.

Leven in Schuytgraaf organiseert sinds september 2017 de VPRO Tegenlicht Meet Ups in Arnhem.

locatie