Bredevoort: Uitdagers van de democratie

Bredevoort: Uitdagers van de democratie

Is de democratie failliet, of slechts 'in need of an update'?

17 feb
Datum
17 februari 2017
Tijd
19:00 - 22:00
Locatie
Koppelkerk, Bredevoort
Link
https://www.facebook.com/events/1600458559972160/

documentaire

Begin 2017 maken we de balans op: wat is de staat van de huidige democratie? Zijn Trump, filterbubbels en het toenemende populisme kenmerken van een stervend systeem; of is het slechts een volgend stadium van democratische ontwikkeling? Staan we aan de voet van een post-democratische tijdperk, of moeten we op zoek naar alternatieven: is onze huidige democratie failliet, of slechts 'in need of an update'?

programma

Er staat veel op het spel voor de Europese democratie in 2017. Populisten zijn een niet meer weg te denken machtsfactor tijdens de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Elders zijn democratisch verkozen autocraten als Erdogan, Poetin en Trump aan de macht. Ook de technologische revolutie, ooit omarmd als hoeder van de vooruitgang, toont inmiddels haar schaduwkant via twitterdemocratie en de macht van nepnieuws op sociale media. De vraag hoe ziek onze democratie is, is sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo dwingend geweest. Moeten we haar opnieuw uitvinden? Of gaat het roer definitief om?

Maar allereerst rijst de vraag: wat betekent ‘populisme’ precies? Voormalig geschiedenisdocent Wim Scholtz is te gast om het begrip te duiden en van historische context te voorzien. Zijn de huidige populistische tendensen in de samenleving te vergelijken met andere populistische momenten in de geschiedenis, zoals het omstreden NSB-verleden? Aan de hand van het werk van prof. Kooy en streekhistoricus Henk Krosenbrink gaat Wim Scholtz nader in op de aantrekkingskracht van de NSB. Is er sprake van een vergelijkbare onvrede onder het volk? En zo ja: wat vertelt die onvrede ons en hoe dienen wij zelf en de politiek ermee om te gaan?

locatie