Delft: Hoe duur is natuur

Is de kruising van economie en ecologie de enige remedie om de natuur te beschermen?

22 nov.
Datum
22 november 2017
Tijd
20:30 - 22:00
Locatie
Lijm&Cultuur, Delft
Link
https://www.facebook.com/events/229472484256157/

documentaire

Milieuactivisten hebben altijd al mensen proberen overtuigen om de natuur te beschermen via het aanspreken van de onderbuik. Maar filantropie alleen blijkt onvoldoende. Stemmen roepen op om de onzichtbare hand van de markt aan te wenden om de natuur te redden. De boom als investering, het milieu als rendement. Geld moet rollen, dus waarom ook niet voor natuurbehoud? Maar wat is de effectiviteit van deze aanpak? Kunnen we de natuur monetariseren? Of doet deze visie tekort aan de natuurlijke verhouding tussen mens en milieu? Tijdens deze Tegenlicht Meet Up onderzoeken we het kruispunt tussen economie en ecologie en wat dit ons kan leren over de toekomst van het natuurbehoud.

programma

Daags na de uitzending praten we met bijzondere gasten door over de aflevering ‘Hoe duur is Natuur'. Alles van waarde is weerloos.

Op dit moment wordt door Universiteit Wageningen en het Centraal Bureau voor de Statistiek de waarde van de Nederlandse natuur tot op de vierkante meter in kaart gebracht. Hierbij wordt de monetaire waarde toegekend die de natuur voor de mens heeft, bijvoorbeeld via toerisme, recreatie of landbouw.

Maar hoe bepaal je de prijs van ‘natuurlijk kapitaal’? Zal het ‘natuurboekhouden’ de belangrijkste waarde toekennen aan andere zaken dan natuur pur sang? De uitdaging: hoe we onszelf van aloude heersers over de natuur omscholen naar dienstbare beheerders die opkomen voor mens én natuur.

Hoe staan we ervoor met de natuur in Delft? Wat is haar waarde en wat is zijn ons waard? We praten daarover door met bijzondere gasten. De namen worden binnenkort bekend gemaakt.

locatie