Den Bosch: Wij zijn het volk

Den Bosch: Wij zijn het volk

Zijn wij het volk?

04 okt
Datum
4 oktober 2016
Tijd
19:00 - 21:30
Locatie
RUW, Den Bosch
Link
https://www.facebook.com/events/1727921687460821/

documentaire

In Duitsland heeft populistisch rechts zich in de vorm van een nieuwe politieke partij, Alternative für Deutschland, definitief gemanifesteerd in de politieke arena. De partij staat in korte tijd op grote winst in de peilingen voor de komende verkiezingen -gesteund door de boze burgers van de actiegroep Pegida. Wie zijn deze demonstranten, en hoe groot is de stap naar populistisch rechts?

‘Wij zijn het volk’. Dit schreeuwen de duizenden boze burgers elke maandagavond op het grootste plein van Dresden. Het zijn de aanhangers van de Duitse actiegroep Pegida en de nieuwe populistische partij, Alternative für Deutschland. Ze zijn boos op Angela Merkel die zij als de belichaming van de elite zien die niet naar het volk luistert. Ze hebben angst voor de vluchtelingen die naar Europa trekken. En keren zich tegen de zogenaamde islamisering van Duitsland. Tijdens de laatste regionale verkiezingen won de AfD tenminste 10% van de kiezers en verwerft zich daarmee een permanente plek in de Duitse politieke arena.

programma

GASTEN:
Jurriën Rood schreef onlangs het boek: "De Kwestie Pegida", over de opkomst van de Duitse politieke beweging Pegida, en Alternatieve für Deutschland. In dagboeknotities beschrijft Jurriën Rood, Amsterdammer in Dresden, de protestbijeenkomsten. Hij analyseert het gepolariseerde debat dat in de Duitse, en ook in de Nederlandse, media over de Pegida-beweging losbarst.

Julien van Ostaaijen is onderzoeker lokaal bestuur en anti-establishment politiek aan de Universiteit van Tilburg. Hij heeft tevens ervaring in de lokale politiek van zowel Antwerpen als Tilburg. Hij kan als geen ander meepraten over hoe de onvrede zich dicht bij huis en in de gemeenten uit.

PROGRAMMA:
19.00 uur: complete Tegenlicht aflevering wordt vertoond (al gezien? Loop gerust om 19.55 binnen!
20.00 uur: start gesprek & film-fragmenten. Met jou (luisteren mag ook), Jurrien Rood en Julien van Ostaayen.
21.30 uur: napraten!

locatie