Dronten: Boer zoekt voedselflat

Dronten: Boer zoekt voedselflat

Wat is vertical farming en kan het de landbouwsvorm van de toekomst in Nederland zijn?

14 dec
Datum
14 december 2017
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Serviceplein, Dronten
Link
https://www.facebook.com/events/1966469920036364/

documentaire

Op dit moment is ons voedselsysteem inefficiënt georganiseerd. Ons voedsel legt vele kilometers af, gebruikt veel water, wordt verspild en vervuilt het milieu. Toch zullen we de 7 miljard aardbewoners die veelal in grote steden wonen moeten voeden. Een manier waarop het voedselsysteem efficiënter ingericht kan worden is door middel van 'vertical farming' waarbij groente en fruit op grote schaal in high-tech voedselflats verbouwd wordt. In Nederland zijn er een aantal initiatieven maar het lijkt echter nog niet zo'n vaart te lopen. Hoe komt dat? Ontbreekt in Nederland de noodzaak voor vertical farming of zijn we nog niet in staat om het op grote schaal in te voeren? En gaat vertical farming een belangrijke rol spelen in de toekomst van Nederland?

programma

1e VPRO Tegenlicht meet-up in Dronten:
Boer zoekt voedselflat

Hoe blijven we al die 7 miljard aardbewoners voeden? Het voedselsysteem is inefficiënt georganiseerd. Ons voedsel legt vele kilometers af, gebruikt veel water, wordt verspild en vervuilt het milieu. Om dat op een duurzame manier te doen, moet voedselproductie voor een aanzienlijk deel geïntegreerd worden in de stedelijke infrastructuur. Zijn voedselflats en stadslandbouw daarvoor belangrijke alternatieven? En hoe werkt dat in onze eigen omgeving, met Dronten als belangrijk centrum in een belangrijk agrarisch gebied?

Die vragen komen volop aan de orde in de eerste VPRO Tegenlicht meet-up die de Stadmakerij en de Fair Trade werkgroep Dronten samen op donderdag 14 december a.s. organiseren. Een belangrijke gast daarbij is Ernest van den Boezem. Hij is zelfstandig adviseur en was tot 1 oktober als lector Vitale Landbouw verbonden aan de Aeres hogeschool in Dronten en Almere. Als geen ander is hij ingevoerd in de materie die in deze uitzending aan de orde is. Aan de hand van fragmenten uit de uitzending En uiteraard is iedereen die zich professioneel of anderszins betrokken voelt bij vernieuwingen in de agrarische sector van harte uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan deze avond. De Tegenlicht – aflevering “Boer zoekt voedselflat” die de basis vormt voor deze bijeenkomst is te bekijken via de website van VPRO Tegenlicht (https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/boer-zoekt-voedselflat.html) .

 

locatie