Haarlem: Uitdagers van de democratie

Haarlem: Uitdagers van de democratie

Is de democratie failliet, of slechts 'in need of an update'?

21 feb
Datum
21 februari 2017
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
De Pletterij, Haarlem
Link
https://www.facebook.com/events/386221488411640/

documentaire

Functioneert 'de democratie' nog, anno 2017, of is het onderdeel geworden van een achterhaald Europees wereldbeeld? Welke impact hebben het internet en social media (gehad) op de huidige staat van de democratie? En hoe brengen we het maatschappelijk debat weer tot leven? Staat het Westen aan de voet van een post-democratische tijdperk, of kan het democratisch systeem nog op andere manieren ingericht worden: is onze huidige democratie failliet, of slechts 'in need of an update'?

programma

Onder leiding van Jan van Eeden gaan we in gesprek met vertegenwoordigers van een aantal lokale initiatieven die experimenteren binnen de (lokale) democratie. In Velsen begon afgelopen weekend een experiment met een 'burgertop', in Haarlem hebben de PvdA en D66 een voorstel gedaan voor een loting systeem. Stadsgesprekken zal dit project uitvoeren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten stimuleert in diverse gemeenten experimenten met democratische vernieuwing. Raadsld Ingeborg Hoogveld van Leefaar Rotterdam is zo iemand die zich hiervoor inzet. Vertegenwoordigers van deze initiatieven zullen aan het debat deelnemen. De avond begint met het vertonen van de verkorte versie van de Tegenlicht- aflevering 'Uitdagers van de democratie'
Dit zeer actuele onderwerp speelt niet alleen ver weg, maar ook in ons eigen land en de ons omringende landen. Er staat veel op het spel voor de Europese democratie in 2017. Populisten zijn een niet meer weg te denken machtsfactor tijdens de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Elders zijn democratisch verkozen autocraten als Erdogan, Poetin en Trump aan de macht. Ook de technologische revolutie, die ooit werd gezien als hoeder van de vooruitgang, toont inmiddels haar schaduwkant via twitterdemocratie en de macht van nepnieuws op sociale media. De vraag hoe ziek onze democratie is, is sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo dwingend geweest. Moeten we de democratie opnieuw uitvinden? Of gaat het roer definitief om?
 

locatie