Heerlen: Eurotopia

Heerlen: Eurotopia

De noodzakelijkheid van een nieuw Europa.

28 nov
Datum
28 november 2017
Tijd
19:30 - 21:30
Locatie
Café Pelt, Heerlen
Link
https://www.facebook.com/events/1989486294657107/

documentaire

Europa is failliet. Een heel scala aan crises teisteren het continent en de EU vindt maar geen oplossing. De beleidsnorm is damage control en de Europese visie is gelimiteerd tot één jaar. Wat begon met 'vrijheid, gelijkheid en broederschap' ziet er nu meer uit als 'vermarkting, verdeeldheid en veiligheid'. We zien dat de noodzaak aan een nieuwe visie voor Europa zich duidelijk stelt. Wat dacht u van de Republiek Europa? 50 verschillende regio's, gevormd rondom clusters van grote steden met een herkenbare identiteit. Dat kan volgens filosofe en historica Ulrike Guerot. Is dit de toekomst voor Europa?

programma

Voor deze aflevering is gekozen omdat er een hoge mate van actualiteit is met de afscheidingsbewegingen in nogal wat Europese landen. Denk maar aan Catalonië, maar ook gaan er recent stemmen op voor een afscheiden van Limburg van Nederland. En gaan we dan met de regio’s Aken en Luik samen? Of is de huidige situatie zo slecht nog niet? En ligt het perspectief in de internationale samenwerking in de Euregio?

De Meet Up start met het vertonen van deze aflevering, dit om het onderwerp (weer) goed op het netvlies te krijgen. Daarnaast hebben we René Seijben uitgenodigd die de internationale samenwerking in onze regio mee gestalte heeft gegeven. Hij krijgt kort de gelegenheid om zijn visie en ervaringen ‘over de grens’ toe te lichten. En vervolgens wordt met de aanwezigen het gesprek aangegaan. Beoogd einde van de bijeenkomst in om ± 21.30 uur.

locatie