Oss: Boer zoekt voedselflat

Oss: Boer zoekt voedselflat

Wat is vertical farming en kan het de landbouwsvorm van de toekomst in Nederland zijn?

08 jun
Datum
8 juni 2017
Tijd
19:00 - 22:00
Locatie
Bibliotheek Oss
Link
https://www.facebook.com/events/1815180075463597

documentaire

Op dit moment is ons voedselsysteem inefficiënt georganiseerd. Ons voedsel legt vele kilometers af, gebruikt veel water, wordt verspild en vervuilt het milieu. Toch zullen we de 7 miljard aardbewoners die veelal in grote steden wonen moeten voeden. Een manier waarop het voedselsysteem efficiënter ingericht kan worden is door middel van 'vertical farming' waarbij groente en fruit op grote schaal in high-tech voedselflats verbouwd wordt. In Nederland zijn er een aantal initiatieven maar het lijkt echter nog niet zo'n vaart te lopen. Hoe komt dat? In deze Tegenlicht Meet Up kijken we met boeren, business experts en wetenschappers naar de status van Vertical Farming in Nederland en hoe deze vorm van agricultuur zich gaat ontwikkelen.

programma

Hendrik Hoeksema in Tegenlicht meet up over toekomst van voedselproductie.

In de Bibliotheek Oss is donderdag 8 juni een nieuwe bijeenkomst van Tegenlicht meet up. Thema deze keer is de toekomst van voedselproductie. Speciale gasten zijn Hendrik Hoeksema en Ton Oomen.

Een Tegenlicht Meet Up is steeds gekoppeld aan een aflevering van het programma Tegenlicht van de VPRO. De uitzending die nu centraal staat, is Boer zoekt voedselflat. Om de groeiende wereldbevolking die voor een groot deel in steden woont te kunnen voeden, is een voedselproductie nodig die voor een aanzienlijk deel geïntegreerd moet worden in de stedelijke infrastructuur. Opties zijn voedselflats en stadslandbouw.

Oud-wethouder van Oss Hendrik Hoeksema is werkzaam als programmaleider transitie bij de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). Ton Oomen is initiatiefnemer van de Stadse Boeren in Oss.

De aanvang van Tegenlicht meet up is 19.00 uur. Gezamenlijk wordt dan eerst de aflevering van Tegenlicht bekeken. Aansluitend is er een pauze waarna om 20.00 uur het praatgedeelte begint. De entree is gratis.

locatie