Utrecht: Slapend Rijk

Utrecht: Slapend Rijk

Welke invloed heeft Airbnb op de sociale structuur van een stad?

19 sep
Datum
19 september 2016
Tijd
19:00 - 22:00
Locatie
Bibliotheek Utrecht
Link
https://www.facebook.com/events/243951076005778/

documentaire

Amsterdam staat onder druk. Terwijl meer en meer toeristen zich de stad toe-eigenen, voelen haar inwoners zich er steeds minder thuis. De aanwezigheid van expats en commerciële partijen als Airbnb zorgen voor leegstand, een flinke stijging in huisprijzen en ontevreden burgers. Hoe moeten een stad én haar stedelingen reageren op deze ontwikkelingen?

Het motto van Airbnb luidt: ‘Deel je huis, maak nieuwe vrienden en wordt slapend rijk’. Wie het kan betalen koopt een appartement, huurt een schoonmaker in en verhuurt het hele jaar door aan toeristen. Welke invloed heeft de razendsnel groeiende deeleconomie-gigant Airbnb op de sociale structuur van een stad? Wat blijft er over van een stad als veel van haar bewoners er slechts een paar dagen verblijven? In Tegenlicht, een portret van Amsterdam ten tijde van Airbnb, met blije toeristen, grove misbruikers, perfecte gastheren, slachtoffers en verklikkers.

programma

Dit najaar kijken we naar de invloed van Airbnb op steden. De online huizenverhuurder heeft nog een wereld te winnen: zoveel mensen die de marktwaarde van hun eigen huis nog niet inzien. Dat roept vragen op. Want wat is de invloed van razendsnel groeiende commerciële deelgiganten als Airbnb op de sociale structuur van de stad?

Te gast: Martijn Arets (deeleconomie-deskundige), Koen Frenken (Universiteit Utrecht - Innovatiewetenschap), iemand van de Deelkelder Utrecht en OVB Jony Ferket (Utrechts raadslid wat op dit thema actief is).

Tegenlicht zet aan tot discussie. Iedere week op maandagavond kijken we van 19h tot 20h de uitzending van zondag terug en vanaf 20h kunt u meedoen aan die discussie. Bij de Tegenlicht Meet up Utrecht gaat u in de Bibliotheek in gesprek met andere Utrechters over belangrijke maatschappelijke thema’s van dit moment aan de hand van de Tegenlicht documentaires van de VPRO. Actueel, met het oog op de toekomst en - als het even kan - ingebed in de Utrechtse context. Toegang is gratis, wel graag even aanmelden.

locatie