Winschoten: Het einde van de manager

Winschoten: Het einde van de manager

Hoe ziet de organisatie van de 21ste eeuw eruit?

28 sep
Datum
28 september 2016
Tijd
19:00 - 22:00
Locatie
De Tramwerkplaats, Winschoten
Link
https://www.facebook.com/events/313372819002654/

documentaire

Overal in Nederland zijn  bedrijven en organisaties bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. Ze laten zich inspireren door bijvoorbeeld  Ricardo Semler, werken zonder managers en laten medewerkers meedenken over de strategische koers. Maar is dit model alleen voorbehouden aan hoogopgeleide werknemers en jonge start-ups? Is het een hype of is de manier waarop we ons organiseren echt aan het veranderen?

Op veel plaatsen lijken management, stroperige besluitvorming, protocollen en overhead de werkzaamheden eerder te belemmeren dan te stimuleren. Er wordt van reorganisatie naar reorganisatie gewerkt maar verandert er ook echt iets? Ondertussen voelen veel medewerkers zich onvoldoende uitgedaagd of betrokken bij de doelen van de organisatie, stijgt het ziekteverzuim en komen veranderingen niet van de grond. En de rol van managers ligt onder vuur, zijn zij eigenlijk nog wel nodig? Gaat dat wel goed? En wat levert het op?

Tegenlicht onderzocht dit begin 2015 in de uitzending ‘Het einde van de manager’. Hierin werden onder andere Bouwbedrijf Kesselaar & Zn., het Belgische ministerie van Sociale Zaken en de nationale politie geportretteerd. Intussen zijn in vrijwel iedere sector voorbeelden te vinden van organisaties die ‘de piramide omdraaien’, zich democratisch organiseren of werken zonder management.

programma

Ook in het noorden zijn steeds meer bedrijven en organisaties te vinden die zich anders organiseren. Op woensdag 28 september wordt daarom ook in Winschoten een Tegenlicht Meet Up georganiseerd over ‘Het einde van de manager'. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en dialoog wordt er op zoek gegaan naar de organisaties en bedrijven van de toekomst, waar de manager zoals we die kennen is verdwenen en waar mensen zelf bepalen hoe ze werken zonder van bovenaf gecontroleerd te worden. Bedrijven en organisaties komen aan het woord die aders functioneren. Wat zijn de nieuwe kaders als het gaat om het nieuwe organiseren en het ontmanagen? Hoe doen ze dat en werkt het? Daarnaast is er vooral veel ruimte voor dialoog, aan de hand van fragmenten uit de uitzending. De avond is vrij toegankelijk en iedereen is van harte uitgenodigd om mee te praten.

locatie