Amsterdam: Vrijheidsstrijders

Praat mee over de Tegenlicht aflevering 'Vrijheidsstrijders'

29 mrt.
Datum
29 maart 2023
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pakhuis de Zwijger
Link
Meer informatie

over de aflevering

Al sinds Rusland Oekraïne binnenviel, gaat de oorlog over méér dan grondgebied. Het is een aanval op de democratische vrijheid die wij West-Europeanen vanzelfsprekend achten. In Oekraïne en de Baltische staten zijn vrijheidsstrijders niet bereid om dat op te geven aan Poetin. VPRO Tegenlicht onderzoekt: zijn wij óók bereid om te vechten voor onze waarden en idealen?

programma

We beginnen de avond met een gesprek over het maakproces van de aflevering. Dat doen we met:

Hierna gaan we aan de hand van fragmenten uit de aflevering in gesprek met een aantal experts. We gaan het hebben over hoe zij naar de aflevering kijken, maar voornamelijk over wat zij hiervan herkennen in hun werkzaamheden. Hoe kunnen we de situatie in Oekraïne duiden? Wat zouden ‘wij’ als Westen en de NAVO kunnen en moeten doen? En wat kan jij doen om de Oekraïners te ondersteunen?

Deze gesprekken gaan we voeren met:

  • Jeroen Bult is historicus en publicist, gespecialiseerd in Estland, Letland en Litouwen. Jeroen is sinds 2006 medewerker van Elsevier Weekblad in de Baltische landen en pendelt tussen Tallinn en Vilnius. Jeroen is voornamelijk geïnteresseerd in de Baltisch-Russische verhoudingen en de geschiedenis die hieraan ten grondslag ligt. Tevens werkt hij aan een boek over Estland sinds het herstel van de nationale onafhankelijkheid in 1991.
  • Bas Spijker is medeoprichter van Dutch Civilian Action (DCA). DCA is een groep vrijwilligers die essentiële middelen naar Oekraïne brengt en vluchtelingen mee terug neemt naar Nederland. Verder werkt DCA samen met andere organisaties om zorg te bieden aan bijvoorbeeld kinderen die wees zijn geworden, patiënten met tuberculose en gehandicapten. Daarbij proberen ze bij te dragen aan het opgang helpen van de markteconomie door lokaal eten in te kopen en vervolgens te distribueren over Oekraïne.

locatie