Amsterdam: Welkom in het symbioceen

Op zoek naar het natuurlijk evenwicht tussen mens, natuur en klimaatverandering.

23 nov.
Datum
23 november 2022
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pakhuis de Zwijger
Link
Meer informatie

Film

Het is de hoogste tijd voor een transformatie naar het Symbioceen, een tijdperk waarin mens, natuur en technologie samen een nieuwe balans creëren. Grondlegger van dat idee is de Australische milieufilosoof Glenn Albrecht. Zijn idee is een antwoord op het Antropoceen, het tijdperk waarin de mens de natuur domineert en exploiteert. Een tijdperk met allerlei negatieve gevolgen zoals grondstof tekorten, het klimaatprobleem en het verlies van biodiversiteit.

Programma

Over het programma

We beginnen de avond met een gesprek over het maakproces van deze aflevering. Dat doen we met:

  • Rob van Hattum, is documentairemaker bij VPRO Tegenlicht en maakte eerder onder andere de afleveringen Mobiliteit van morgen en Rijden op zon.

Tijdens deze meet-up proberen wij de toekomst naar het nu te trekken. Als het symbioceen nog dertig jaar op zich laat wachten, hoe kunnen wij dan alvast gaan pionieren en ons wanen in een tijd waarin de mens weer in evenwicht is met de natuur. De ontkieming van een nieuw tijdperk zou zo maar eens bij Pakhuis de Zwijger kunnen zijn.

Sprekers

  • Saskia van den Muijsenberg is expert op het gebied van Biomimicry. Zij is tevens c0-oprichtster en director van BiomimicryNL. Biomimicry kijkt hoe wij de natuur als inspiratiebron kunnen gebruiken voor toepassing in ons dagelijks leven, van design tot organisatievraagstukken. Saskia promoveerde aan de Universiteit van Wageningen.
  • Marian Stuiver schreef recent het boek “The Symbiotic City, voices of nature in urban transformations” dat werd gepresenteerd in Pakhuis de Zwijger. In dit boek geeft Marian voorbeelden van initiatiefrijke steden waarin de natuur weer centraal wordt gesteld. De initiatieven gaan van Washington tot Nijmegen en van Lissabon weer terug naar Amsterdam. Marian is verder verantwoordelijk voor het programma Green Cities van Wageningen Environmental Research. Tevens is Marian gepromoveerd in de sociale wetenschappen.
  • Henk Oosterling is taalkunstenaar en noemt zichzelf ecosoof. Deze voormalig hoogleraar filosofie zet zich al sinds de jaren 70 in voor milieuproblematiek. Tijdens de meet-up zal hij naast een filosofische bijdrage ook met ons op zoek gaan naar een nieuwe denkwijze die handvatten kunnen bieden tegen de kilmaatdoemscenario’s waar wij dagelijks mee worden geconfronteerd. Henk schreef tevens het boek ‘Verzet in ecopanische tijden’ en is Japan kenner.

Tijdens het programma wordt er ook gelegenheid geboden aan het publiek voor vragen en opmerkingen aan onze panelleden.

locatie