Tegenlicht Meet Up: Boer zoekt voedselflat

Wat is vertical farming en kan het de landbouwvorm van de toekomst in Nederland zijn?

26 apr
Datum
26 april 2017
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pakhuis de Zwijger
Link
https://dezwijger.nl/programma/tegenlicht102

Documentaire

Op dit moment is ons voedselsysteem inefficiënt georganiseerd. Ons voedsel legt vele kilometers af, gebruikt veel water, wordt verspild en vervuilt het milieu. Toch zullen we de 7 miljard aardbewoners die veelal in grote steden wonen moeten voeden. Een manier waarop het voedselsysteem efficiënter ingericht kan worden is door middel van 'vertical farming' waarbij groente en fruit op grote schaal in high-tech voedselflats verbouwd wordt. In Nederland zijn er een aantal initiatieven maar het lijkt echter nog niet zo'n vaart te lopen. Hoe komt dat? Ontbreekt in Nederland de noodzaak voor vertical farming of zijn we nog niet in staat om het op grote schaal in te voeren? En gaat vertical farming een belangrijke rol spelen in de toekomst van Nederland?

Programma

  • Geert Rozinga is eindredacteur en programmamaker bij VPRO Tegenlicht en is de regisseur van de ‘Boer zoekt voedselflat’ documentaire. We vragen Geert waarom hij deze documentaire heeft gemaakt.
  • John Apesos, mede-oprichter van GrowX, is met zijn bedrijf bezig om stedelijke landbouw te verduurzamen en heeft in 2016 1,5 miljoen gekregen van het Amsterdams Klimaat & Energiefonds (AKEF) en het Nationaal Groenfonds om zijn plannen voor een vertical farm te realiseren. Hij deelt zijn vertical farming ervaringen.
  • Rosanne Metaal is Senior beleidsmedewerker Multifunctionele Landbouw, Stadslandbouw, Streekproducten en Jonge Boeren bij het Ministerie van Economische Zaken en zal haar kijk op vertical farming geven vanuit haar ervaring met korte ketens en verschillende soorten landbouw.
  • Martin Veenstra, is sales engineer bij Certhon, een bedrijf dat technologieën voor landbouw ontwerpt en realiseert. Met 100 jaar ervaring in tuinbouw en ongeveer 10 jaar ervaring in vertical farming, is Certhon een toonaangevend bedrijf, die beide vormen naast elkaar bedrijft.
  • Lennart Visser is werkzaam als Manager Duurzaamheid & Marketing bij Total Produce BV, een bedrijf dat verse groente en fruit levert. Hij heeft onderzoek gedaan naar verschillende businessmodellen van vertical farms in de wereld en zal vanuit een marktperspectief zijn licht schijnen op vertical farming.
  • Leo Marcelis is Hoogleraar en leerstoelhouder Tuinbouw en Productfysiologie aan de Wageningen Universiteit, en doet onderzoek naar hoe de kwaliteit van planten gestuurd kan worden. De technologische ontwikkelingen gaan snel vooruit en hoewel vertical farming nog in de kinderschoenen staat, is vertical farming volgens Leo Marcelis wel dé logische stap voorwaarts. Hij deelt zijn wetenschappelijke visie op vertical farming in Nederland.
  • Noud Paes is architect en partner bij Paul de Ruiter Architects. Hij zal zijn ruimtelijke visie geven op de ontwikkeling van steden in de toekomst en het belang van urban farming en groene woonomgevingen.

locatie