Tegenlicht Meet Up: Uitdagers van de democratie

Is de democratie failliet, of slechts 'in need of an update'?

08 feb
Datum
8 februari 2017
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pakhuis de Zwijger
Link
https://dezwijger.nl/programma/uitdagers-van-de-democratie

Documentaire

Functioneert 'de democratie' nog, anno 2017, of is het onderdeel geworden van een achterhaald Europees wereldbeeld? Welke impact hebben het internet en social media (gehad) op de huidige staat van de democratie? En hoe brengen we het maatschappelijk debat weer tot leven? Staat het Westen aan de voet van een post-democratische tijdperk, of kan het democratisch systeem nog op andere manieren ingericht worden: is onze huidige democratie failliet, of slechts 'in need of an update'?

Programma

Deze Meet Up gaat over hét onderwerp van het jaar 2017: democratie. Want na een jaar van het Oekraïne referendum, de Brexit, nepnieuws en de verkiezing van Trump, staat ons de komende 12 maanden weer een aantal momenten te wachten waarin onze democratie flink op de proef wordt gesteld. Én het vertrouwen van de burger, zowel in elkaar als in het systeem.

Wat is de staat van de huidige democratie? Zijn we toe aan versie 2.0, of moeten we aan echte alternatieven gaan denken? Hoe komen we terug tot een écht, gelijkwaardig maatschappelijk debat? Wat is het Grote Verhaal van de democratie van nu? En wat voor een impact hebben nepnieuws en filterbubbels op het functioneren van de democratie? Hierover en meer gaan we in gesprek met o.a. filmmaker Jos de Putter (VPRO Tegenlicht), postdoc Judith Möller (UvA) en actieonderzoeker Albert Jan Kruiter (Instituut voor Publieke Waarden).

Via Skype lichten Jim Ralley & Jon Barnes (Flux/Democracy squared) een alternatieve versie van democratie toe. Dit Skypegesprek vindt in het Engels plaats.

locatie