Tegenlicht Meet Up: Erdogans aanhang

Is de steun aan Erdogan een gevolg van polarisatie in eigen land?

23 nov
Datum
23 november 2016
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pakhuis de Zwijger
Link
https://dezwijger.nl/programma/erdogans-aanhang

Documentaire

Na de couppoging in Turkije staan de Turkse Nederlanders die Erdogan zien als brenger van democratie, opeens midden in de belangstelling. Vooral de mate van hun integratie en loyaliteit staat ter discussie. Met name de gescandeerde leuzen vóór Erdogan en tegen de coup in Turkije maken veel los. Waarom steunen Turkse Nederlanders een president die in Europa vaak wordt omschreven als dictator? Voor de aanhangers zijn Turkse trots, Erdogan en soevereiniteit onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Maar wat gaat er schuil achter de zelfbewuste omhelzing van de Turkse democratie? Hangt dat ook samen met een gevoel van niet volwaardige acceptatie als Nederlandse burgers? Moet je als Turkse Nederlander wel kiezen tussen Nederland en Turkije of is het als kiezen tussen je vader en je moeder? VPRO Tegenlicht gaat in gesprek met de aanhangers van Erdogan.

Programma

Dit is een Meet Up over een onderwerp waar vele (vaak verhitte) debatten aan verbonden worden. Is Erdogan een dictator of een held? Was de coup een aanval op de Turkse democratie, of juist een verdediging ervan? Zat de Gülen beweging wel/niet achter de coup? Belangrijke vragen, maar niet de vragen die we tijdens deze Meet Up gaan behandelen.

Tijdens deze avond gaan we namelijk in gesprek over Nederland en haar inwoners, en dan met name over de inwoners die (ook) een niet-Nederlandse achtergrond hebben. Want hoe komt het dat sommige Nederlandse burgers zich achter Erdogan scharen, terwijl velen van hen in Nederland geboren en opgegroeid zijn? Zegt dit iets over hun Nederlands-zijn, of faalt de politiek in haar taak om een inclusieve samenleving te vertegenwoordigen? Staat een dubbele loyaliteit volwaardig burgerschap sowieso in de weg, of hoeft daar geen sprake van te zijn? En wat moeten we veranderen in het land, als burgers met een niet-Nederlandse achtergrond zich binnen hun eigen land dermate niet gezien of gehoord achten, dat ze zich steeds méér Turks, en minder Nederlands voelen?

locatie