Tegenlicht Meet Up: Eurotopia volgens Ulrike Guerot

Alleen een nieuw Utopia kan Europa redden. Een Tegenlicht Lab met Ulrike Guerot.

14 dec
Datum
14 december 2016
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pakhuis de Zwijger
Link
https://dezwijger.nl/programma/tegenlicht89

Documentaire

Stelt u zich eens voor: geen Europese Unie van 27 landen maar een Republiek Europa. Een republiek bestaande uit 50 verschillende regio’s. Regio’s gevormd rondom clusters van grote steden met een herkenbare identiteit en gedeeld economisch en cultureel belang. Een slagvaardig Europa dat alle crisis achter zich laat en zichzelf opnieuw uitvindt. Dat kan volgens de Duitse filosoof en historica Ulrike Guerot.

Programma

  • We beginnen de avond met Britta Hosman: waarom is dit onderwerp nu urgenter dan ooit is?
  • Vervolgens gaan we in gesprek met o.a. Bastian Kenn. Hij zet op politieke en culturele wijze concreet stappen naar de Republiek Europa. Dit deel vindt plaats in het Engels.
  • Arnold van Bruggen en Rogier Klomp presenteren de conclusies van Propaganda By The People, een kunstproject dat heel Europa is afgereisd om mensen te bevragen naar waar Europa volgens hen voor staat. Ze brachten daarmee de Europese waarden in kaart.
  • Met Wim de Wagt situeren we de historische context van het idee van een verenigd Europa, om ons bewust te maken dat we meer Europese geschiedenis delen met elkaar dan we misschien beseffen.
  • Futuroloog Jaap van Till reflecteert over de toekomst van Europa en beargumenteert dat de stap naar Europese regio’s misschien helemaal niet zo groot is: onze verbondenheid is namelijk al erg diepgaand.
  • We sluiten via skype af met Ulrike Guérot, om meer verdieping en nuance te brengen over de Europese Republiek, alsook om de vraag te beantwoorden: wat doen we morgen?

locatie