Tegenlicht Meet Up: Frau Merkel

Who run the world? Girls. Who runs Europe? Angela Merkel.

12 apr
Datum
12 april 2017
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pakhuis de Zwijger
Link
https://dezwijger.nl/programma/tegenlicht100

Documentaire

Volgens Beyoncé is er geen twijfel over mogelijk: "Who run the world? Girls!". Maar als we anno 2017 naar een aantal van de meest invloedrijke politieke leiders kijken (Trump, Putin, Erdogan en Xi Jinping), zijn we nog ver van een door vrouwen bestuurde wereld vandaan. Op één grote uitzondering na: Angela Merkel, de machtigste vrouw van de wereld, het langstzittende staatshoofd van Europa en door velen benoemd als de hoop en redder van "Het Vrije Westen". Wat is de kracht van Merkel als politica, wat is het belang van vrouwelijk politiek leiderschap, en wat zou er gebeuren als vrouwen echt de wereld zouden besturen?

Programma

In het eerste gedeelte kijken we hiervoor naar de hoofdpersoon van de documentaire van VPRO Tegenlicht: de Duitse bondskanselier. Een chemicus uit voormalig Oost-Duitsland begon als onopvallend ‘meisje van bondskanselier Kohl’ en eindigde als machtigste politica van de wereld. Wat is de kracht van Merkel als politica, welke rol speelt Duitsland door haar op het wereldtoneel en wat gaat er veranderen (voor Duitsland, Europa en de wereld) als SPD-kandidaat Martin Schulz het stokje van haar overneemt na de verkiezingen in september?

In het tweede gedeelte van de avond kijken we naar vrouwelijk leiderschap: wat onderscheidt vrouwelijke leiders van hun mannelijke collega’s, wat is het belang van een eerlijke representatie van mannen en vrouwen binnen de politiek (en andere publieke functies), en hoe zou de wereld eruit zien als vrouwen aan het roer stonden?

locatie