Tegenlicht Meet Up: Ons dagelijks brood

Hoe werkt een verzekering gebaseerd op onderling vertrouwen?

06 sep
Datum
6 september 2017
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pakhuis de Zwijger
Link
https://dezwijger.nl/programma/ons-dagelijks-brood

Documentaire

Vertrouw jij anderen genoeg om ook je verzekering aan hen over te laten? Dat is de vraag waar het om draait indien je lid wil zijn van een broodfonds, een alternatieve verzekeringsvorm voor en door zzp'ers. Het broodfonds is een collectief van 20 tot 50 leden die beloven om elkaar te verzekeren, volledig gebaseerd op vertrouwen. Ook verzekeringen zijn op deze manier onderdeel van de horizontalisering van de maatschappij. Maar hoe werkt het precies? Wat bepaalt het succes en de duurzaamheid van een broodfonds? En hoe neem je beslissingen met elkaar louter gebaseerd op vertrouwen?

Programma

Tijdens de eerste Tegenlicht Meet Up van het nieuwe seizoen gaan we in gesprek met de volgende vertrouwen-experts:

  • Filmmaker Sabine Lubbe Bakker geeft een inkijkje in het maakproces van de aflevering. Gaan we een toekomst tegemoet waarin iedereen zijn verzekeringen via broodfondsen regelt?
  • Onderzoekers Jonathan Fink-Jensen en Eva Vriens zijn verbonden aan het platform Institutions for Collective Action (ICA). Hoe verklaren zij de opkomst van Broodfondsen in onze maatschappij?
  • Mede-initiatiefnemers van Het Broodfonds zijn Biba Schoenmaker en Andre Jonkers. Via de BroodfondsMakers Coöperatie zorgen zij voor de algemene begeleiding en het opstarten van alle broodfondsen in Nederland. Hoe ziet de dagelijkse praktijk als broodfondsmaker eruit, wat zijn de meest voorkomende problemen en met welke tips&tricks kunnen (aankomende) broodfondsers aan de slag?
  • Bij het Verbond van Verzekeraars kijken Paul Koopman en Marit Rijken-Boele al langer naar de plus- en min-punten van horizontale verzekeringsvormen. Moeten en kunnen de klassieke verzekeraars een rol spelen in het verzekeren van ZZP’ers, of zijn ZZP’ers beter af bij broodfondsen?
  • Roos Wouters is voorzitter van de Werkvereniging, een onafhankelijk belangenplatform voor de Modern Werkende. Voorheen was ze o.a. voormalig bestuurslid van het Alternatief voor Vakbond en voormalig voorzitter van Broodfonds Wikistad. Hoe ziet het heden en de toekomst van de ZZP’er eruit?

locatie